/ netinfo
Университетът ще бъде първият български и чуждестранен ВУЗ, който ще разкрие свой филиал на територията на Република Македония
Ректорът проф. д-р Христо Бонджолов, заедно със своите колеги доц. Димитър Симеонов, проф. Вихрен Бузов и проф. Милко Палангурски, дадоха обзорна пресконференция преди началото на учебната 2018-2019 година във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. 

Ректорът започна с това, че ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ няма неразплатени плащания. Той с гордост обяви, че дълговете от 6 млн. лв., които са били "наследени" вече са стопени почти изцяло. "Изплатени са 5 млн. лв. от задълженията, включително кредит от 1 млн. лв., взет за заплати.

ВТУ получи европейско признание за магистърска програма

Университетът не се е издължил окончателно, тъй като още няма яснота покрай съдебни дела, които води. Излизането от финансовата криза стана с помощ от 1, 5 млн. лв., отпуснати от правителството, и с реформите, проведени във ВТУ.

Преподавателският състав бе свит със 100 човека, основно хора, навършили години за пенсия, и асистенти без докторска степен. Променена бе учебната програма, а докторантските - разширени. Можем да се справим.

Ограничихме ремонтите и занапред ще строим само тогава, когато имаме средства
", заяви проф. Бонджолов и допълни, че в началото на октомври ще представи пред Академичния съвет сериозна инвестиционна програма.  През последната година със собствени средства ВТУ направи 7 зали, център по лингвистика и 3 кабинета.

За предстоящата година са планирани поне още толкова дейности, включително работа по библиотека за Юридическия факултет. През следващия месец със заплатите преподавателите ще получат 0, 5 млн. лв. за докторски програми. 

Проф. Бонджолов съобщи и още една важна новина, а именно, че ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ ще бъде първият български и чуждестранен ВУЗ, който ще разкрие свой филиал на територията на Република Македония.

Още през август ръководството на университета е подало необходимата документация до премиера Зоран Заев и се очаква до края на септември да има положително решение за разкриване на поделение на ВТУ в македонския университет „Свети Никуле“.

„Македонският ВУЗ е международен частен университет, разположен в градовете Свети Никуле и Битоля. Той е с пет факултета, предимно хуманитарни, но търновският университет има какво да предложи по различни направления. Сред тях са филологически, компютърни науки и „Регионално развитие“.

Филологическите специалности ще стартират първо на английски език, като става въпрос за 100 бройки за магистри. Имаме отлична работа с докторските програми, а чрез македонския университет работим още и с Косово, Албания и Сърбия, тъй като набират студенти оттам, а това е шанс за нас да привлечем и тези студенти.

Ще бъдат изпращани и търновски преподаватели в Македония, а във ВТУ ще идват студенти докторанти.
Смятам, че така подкрепяме инициативата на правителството за интегриране на Западните Балкани, като подчертавам, това е работен, академичен проект“, коментира още проф. Бонджолов.

По време на обзора, ректорът отбеляза, че Великотърновският университет е първенец по изпълнението на европейските програми „Еразъм +“ и „Студентски практики“. По програма „Еразъм +“, университетът е сключил 380 договора с ВУЗ-ове от държави от ЕС и извън съюза.

Проф. Христо Бонджолов уточни, че тази година има сключен договор за мобилност с университет в Египет, освен това висшето училище е получило и специална награда за качество от Центъра за развитие на човешките ресурси. ВТУ се подготвя и да домакинства на среща на всички университети, които работят по „Еразъм +“. 

Зам.-ректорът проф. Вихрен Бузов пък отчете изпълнението на програмата „Студентски практики“- Фаза 1. "За периода от програмата са се възползвали 2172 студенти от ВТУ, които за 240 часа практика в реална работна среда получават стипендия в размер на 480 лева.

Те са се обучавали на терен в общо 210 организации и фирми от цялата страна.317 са били ангажираните ментори, а 244 - академичните наставници. Бюджетът, реализиран от ВТУ по тази програма, е 1 718 293 лева", обясни проф. Бузов. По думите му ВТУ е класиран от МОН в топ 5 сред висшите училища по изпълнението на програмата. Най-много студенти, участвали в нея, са били от Стопанския, Юридическия и Педагогическия факултет.

Директорът на Дирекция „Магистърски програми“ доц. д-р Димитър Симеонов отбеляза, че общо 3180 първокурсници са се записали към днешна дата за новата учебна година във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Той уточни, че тези данни не са окончателни, тъй като по магистърските програми записването тече до 27 септември. "При бакалаврите цифрите са устойчиви – толкова бяха новозаписаните и за изминалата година.

Бакалаврите са 2 208, магистрите – около 1 000 души, а докторантите са 80. В 11 от общо 19-те направления при бакалаврите държавна поръчка във ВТУ вече няма свободни места. Изцяло заети са и 320-те позиции за задочно обучение. Така общият прием надхвърля 93%, като силен е приемът и в платено обучение.

Това показва, че кандидатите разбират качеството, което даваме във ВТУ. Най-много места по държавна поръчка при бакалаврите имаме при „Педагогика на обучението по...“. При „Педагогика“ реализираме 100% прием, което показва, че кандидатите не разбират съвсем точно какво е „Педагогика на обучението по...“, обясни доц. Симеонов. 

Ректорът проф. Христо Бонджолов даде пример с новозаписаните магистри за „Педагогика на обучението по...“. "При тях има тенденция към голямо търсене, записали са се над 150 души. Те разбират, че това е добре за професионалната им реализация.

Двете специалности дават по-голяма гъвкавост, повече възможности за трудова реализация
", уточни проф. Бонджолов и даде още един пример - 15 човека от Стопанската академия в Свищов вече са се записали в магистърската програма на „Педагогика на обучението по...“ във ВТУ, т. е. търсят реализация в учителската професия. 

Като цяло, ръководството на университета отчете успешна кандитатстудентска кампания. За университета във Велико Търново новата академична година започва на 1 октомври. Към днешна дата обучаващите се във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ студенти са около 11 хил.