Весела Лечева: Тежкият проблем на България е изкривената социална политика
Весела Лечева: Тежкият проблем на България е изкривената социална политика / netinfo
„600 млн.лв. се дават всяка година за социални помощи. А каква е ефективността? В Народното събрание трябва да се направи този анализ. Тази политика днес води до това, че хората стават все по-неграмотни, необразовани и като следствие – безработни. С 50 000 души намалява България всяка година. 20 000 деца отпадат от училище. Тази тенденция заплашва бъдещето на България“. Това каза народният представител Весела Лечева пред жителите на Лясковец.

Тя и Валентин Ламбев проведоха поредната си среща с граждани от областта, заедно с общинския председател на БСП-Лясковец Емилия Жилиева.

Разочарование от начина, по който работи НС, изразиха народните представители от БСП. „Ние сме конструктивна опозиция, а не опозиция „на инат“ срещу управляващата коалиция. Очаквахме и те да не проявяват политически инат и нашите предложения, които се отнасят за хората, да бъдат подкрепени“, каза Весела Лечева. Тя подчерта, че ГЕРБ и подкрепящите ги партии още не са показали своята управленска програма. „Тежките проблеми пред България са три. Изкривената социална политика - всички виждаме огромното социално разслоение в България - 70% от хората живеят с доходи под 500 лв. Тази политика от 10 години акумулира такива резултати. Проблем е тежкото състояние на цялата инфраструктура на страната - пътища, ВиК. Третият проблем е сигурността на българските граждани и битовата престъпност“, изброи Лечева.

Тя припомни, че откакто са управляващи ГЕРБ социалните плащания са замразени. „Обяснихме защо трябва да бъдат осъвременени всички пенсии. Получихме една несправедлива мярка, която увеличи най-ниските пенсии и всъщност разликата между стари и нови пенсии си остана същата“, каза депутатът от БСП.

БСП предложи законодателна промяна за развитието на академичния състав. „Вместо да започват с минимална заплата и да са приравнени по доходи към персонала на учебното заведение, ние предложихме всеки млад учен да започна с възнаграждение в размер на два пъти МРЗ, главен асистент - 3 МРЗ, доцент 4 МРЗ и така да защитим науката и младите хора на България“, сподели Лечева.

Тя припомни, че БСП предложи разширяване на еднократната помощ за семейства с ниски доходи като тя обхване освен първокласниците, и учениците от втори до четвърти клас.
Весела Лечева припомни тезата си, че вместо за саниране на блокове, 2 млрд.лв. трябваше да бъдат инвестирани в ремонт на всички пътища в страната. Валентин Ламбев допълни, че „санирането създаде разделение в обществото. То постави дискриминационни условия като определи, че за къщи не може. Цената на ремонтните работи също е под въпрос, защото в някои блокове достига до 270лв./кв.м, а на свободния пазар е едва 40-50 лв./кв.м.“, обясни той и припомни, че програмата е обхванала едва 3% от населението.
Ламбев призова да се намери начин за справяне с недостига на електроенергия. „Ако не намерим начин да овладеем ситуацията, до 10-15 години може са се наложи ние да внасяме електроенергия от държави, за които доскоро изнасяхме, както и цената на електроенергията ще расте непрекъснато поради остарелите и неефективни мощности“, каза депутатът. Той припомни, че през управлението на ГЕРБ спряха двата големи проекта в областта на енергетиката – строителството на АЕЦ „Белене“ и преминаването на „Южен поток“, които проекти са жизнено важни и изгодни за България.