В Елена заснеха филм за характерни местни ястия
В Елена заснеха филм за характерни местни ястия / снимка: Музей на Възраждането „Иларион Макариополски“

30-минутен филм за празнуването на Месни Заговезни и характерни местни ястия от Елена бе заснет в Музея на Възраждането "Иларион Макариополски" в балканския град.

Снимките бяха направени изцяло в архитектурно-историческия комплекс Камбуров хан, съобщи директорът на еленския музей Иванка Сиракова.

Лентата проследява традициите около празнуването на Месни Заговезни и характерния за празника обичай "Искане на прошка от кръстника", както и блюдата на празничната трапеза.

"Фигурата на кръстника в патриархалното еленско общество е била много важна", разказва Сиракова. "За кръстник в семейството се е избирал имотен и уважаван човек, с голям обществен авторитет", допълва тя.

"Задължително на Месни Заговезни се е ходело на крака при него и се е изпълнявал ритуала "искане на прошка", обяснява още тя. За този празник за кръстника се избирал голям и здрав пуяк, който се изпичал на пещ по местна еленска рецепта. Днес пред телевизионната камера бе приготвен печен пуяк върху зеле в автентична посуда, извадена от фонда на музея. За приготовлението не е ползван електрически ток. Водата бе загрята в бакраче в огнището, което е висяло на верига над огъня, уточняват от културната институция.

Ползвани са медни тенджери, сахани и автентична керамика. Според рецептата, след като се свари птицата, тя се напълва с плънка от дробинето, лук и ориз. След това се слага върху нарязано кисело зеле, смесено с ориз и се пече.

Много характерно за еленския край е, че печеното зеле не се оцветява с червен пипер и оставя бяло при изпичането. "Въпреки че са имали в домакинството си най-различни подправки, еленчани са ги пестели, тъй като са били скъпички, обяснява директорката на музея, която също показа кулинарни умения пред камерата", разкрива още Сиракова и допълва, че "наръсвали с червен пипер зелевите сарми или зелето само на големи празници".

Днес е била изпечена и омесена пред камерата пита, също по автентична технология и в над стогодишни съдове. Била е приготвена и печена тиква, пълнена със сушени сливи, стафиди, орехи и мед. Според обичая, при гостуването благодарните роднини носели още освен печения пуяк, бъклица с вино, ракия и баница.