Установяваме дружески връзки с Велики Новгород
Установяваме дружески връзки с Велики Новгород / DarikNews.bg

Делегация от руския Велики Новгород е на посещение във Велико Търново за осъществяване на приятелски контакти и сътрудничество с Общината и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий". Руските гости бяха приети от кмета Даниел Панов, а по-късно се срещнаха и с ректора на ВТУ проф. Пламен Легкоступ. „Отдавна търсим такъв град, древен като нашия Велики Новгород, с когото да установим дружески отношения. Велико Търново е много подходящ, тъй като е съхранил изключителна историческа памет и културна духовност", каза Роза Моесеевна, ръководител на Катедра по професионално педагогическо образование и социално управление и директор на Център за регионални проблеми на възрастните хора.

По думите й има няколко пункта, по които старата българска столица и Велики Новгород си приличат. Първият е в името. И двата града са имали съществена роля в създаването на българската и на руската държава и са успели да запазят традициите, като ги предават на младото поколение. "Както при нас преминава река Волга, така при вас преминава река Янтра. Вие имате много църкви, както и ние. Във Велики Новгород има средновековна крепост, подобна на Царевец, която се нарича Кремъл", посочи още Моесеевна.

Сред гостите имаше и представители на бизнеса и асоциацията на медиците, които също ще търсят бъдещо сътрудничество в тези области. Преговорите за установяване на дълготрайно партньорство между двата града ще се състоят на 24 юни във Велики Новгород, когато наша делегация е поканена за отбелязване на Деня на международните контакти с побратимените градове от целия свят.

Кметът Даниел Панов е помогнал на руската делегация да издири българка, която през 70-те години си е писала със своя връстничка от Велики Новгород. Жената е родена в село Велчево, в момента е на 64 години и живее в Горна Оряховица. Със съдействието на кмета е установен нейният нов адрес в железничарския град, който ще бъде предоставен на нейната руска приятелка за подновяване на контактите.

При посещението си във Великотърновския университет руските гости разговаряха с ректора проф. Пламен Легкоступ за установяване на двустранни връзки и бъдещо сътрудничество с Новгородския държавен университет „Ярослав Мъдрий". 250 000 души е населението на Велики Новгород, а в университета им се обучават 20 000 студенти.