Учителите в Свищов организират протестен митинг
Учителите в Свищов организират протестен митинг / netinfo

За днес следобед са насрочени първите преговори между просветното министерство и синдикатите след началото на ефективната учителска стачка миналия понеделник. Синдикатите настояват за 100-процентно увеличение на заплатите в образованието до 1 юли 2008-ма година. Предложението на правителството е за 30 на сто повишение на възнагражденията, като 20 процента от тях да са за всички преподаватели, а 10 да дойдат от диференцираното заплащане. Очаква се на днешните преговори синдикатите да получат исканата от тях информация за икономиите до този момент в бюджета на просветата.

Учителите от училищата “Цветан Радославов” и “Николай Катранов” в Свищов подновиха ефективните си стачени действия, но този път протестът им е бесрочен. На международния ден на учителя – 5-ти октомври, работещите в отрасъл “Средно образование” в крайдунавския град ще отбележат с протестен митинг-шествие. Защо и как ще бъде проведен този протест, чуйте в прикачения файл от председателя на Общинския координационен съвет на Съюза на българските учители Парашкева Григорова.
Протестното шествие на учителите ще тръгне в 16.20 от площад “Свобода” и ще премине по главната улица до площад “Алеко”, където ще се проведе митинга.  
От днес към безсрочните стачни действия ще се присъединят част от учителите от ПГ по Лека промишленост и строителство, а за следващата седмица документи подготвят ОУ “Филип Сакелариевич” и СОУ “Алеко Константинов”.