Училища купуват допълнително пожарогасители
Училища купуват допълнително пожарогасители / DarikNews.bg

Голяма част от училищата във Великотърновска област ще трябва да си закупят допълнително пожарогасители. Това се налага заради изменения в нормативната уредба от началото на лятото, с които се увеличава броят на необходимите пожарогасители на всеки етаж в учебното заведение, обясни гл. инсп. Веселин Станков от великотърновската противопожарна служба.

Новите пожарогасители трябва да са заредни с въглероден диоксид. Те са по-скъпи от обикновените и струват около 200 лева. Издадени са предписания до един месец училищата да се снабдят с необходимия брой пожарогасители, каза Веселин Станков.

Предстои приемането на нова наредба за въвеждане на обектите в експлоатация и тя ще засегне училищата, когато започнат капиталови ремонти. Според нея в учебните заведения трябва да се изградят пожаро-известителни системи и да се монтират анти-паник брави.

Досега изискванията се прилагаха само за бази с 500 деца на смяна, но след промяната от тази година условието е 300 деца. Новите разпоредби ще трябва да се изпълнят в близките две-три години. Проверките на училищата и детските градини по отношение на пожарната обезопасеност, са показали задоволителни резултати, добави инсп. Станков.