/ ThinkStock/Getty Images
За да участват в международния форум „От школьного проекта - к профессиональной карьере 2019“ кандидатите представят своя проект чрез резюме, презентация и допълнителни онагледяващи материали. Важен критерий са реалните продукти на проекта. Целта е да се провокира творческото мислене на учениците в различни области на науката, културата и техниката.

Учител от Гимназията по туризъм бе на семинар в Европарламента

Задачите на международния форум са: да се създават условия за творческа самореализация и професионално самоопределяне на учениците, използвайки своите знания и умения в разработването на проекти с реални крайни продукти; формиране на социално активна позиция на младото поколение; привличане на общественото внимание към проблемите на съхранението и развитието на интелектуалния потенциал на съвременното общество.

Това е XV издание на международната практическа конференция. Организирана е от ЧОУ „Лицей-интернат естественных наук“, съвместно със Саратовския областен държавен институт за развитие на образованието; Международната катедра ЮНЕСКО в Университета по управление в Казан; университетите в Саратов; организацията „Педагогическое общество России“ с подкрепата на Министерство на образованието в Саратововска област, както и Националните комисии на ЮНЕСКО в България, Германия, Гърция, Испания, Ирландия, Португалия, Росия, САЩ, Финландия, Швеция и други.

„Берон и Конституцията“ в ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“

Областите, от които са представените проекти са 15 - история, география, физика, химия, биология, екология, човек и общество, социални проекти, математика, информатика, информационни технологии, роботехника и световното наследство на ЮНЕСКО. 

Единственото училище от България, получило сертификати от Международната научно-практическа конференция е ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“, Велико Търново. Най-голямата професионална гимназия в областта представи своя проект „Уча се да уча“. Дейностите се изпълняват от учебната компания Boyar dreams и екоклуб „Силивряк“, в които участват ученици от 15 до 19 години.

Гимназията по туризъм участва в международна инициатива, посветена на Деня на майчиния език

Целта на проекта е да се повишат знанията, уменията и компетенциите за съхраняване и опазване на обектите на ЮНЕСКО, за да бъдат част от продукта на културно-историческия туризъм, реализируем на международния пазар за реални и виртуални туристи. Учениците представиха видеоклиповете за обектите на ЮНЕСКО в България, на Балканите и Куба. Най-атрактивни са пъзелите, озвучени на английски език и с музика от страната, в която се намира обекта.

Сертификати получиха учениците от IXа клас, специалност „Организация на туризма и свободното време“ – Камелия Лесичкова, Християна Вангелова и Ивелин Иванов, както абитуриентите – Румяна Иванова, Марианна Стоянова и Деян Христов /XIIв клас, специалност „Организация на туризма и свободното време/ и Янислав Василев /XIIг клас, специалност „Кетъринг“/. Задълбочено изследване на източници, селектиране на информация, създаване на екскурзоводска беседа, превод на английски език, дигитални умения за изработка на пъзелите, това са етапите, през които са преминали членовете на „Силивряк“ и Boyar dreams. 

Сертификати получиха и директорът на Гимназията по туризъм – Татяна Данчева, и учителите, подготвили учениците - Албена Иванова, ръководител на екоклуб „Силивряк“ и инж. Славка Проданова, ръководител на учебната компания Boyar dreams.