Международен ден на майчиния език
Международен ден на майчиния език / netinfo
В средата на януари, Националната комисия за ЮНЕСКО – България изпрати покана до училищата, асоциирани към ЮНЕСКО, да се включат в онлайн инициативата на Република Корея за отбелязване на Деня на майчиния език – 21 февруари, и Международната  година на коренното население – 2019, чрез организиране и звукозапис на четения на „Малкия принц“ на Екзюпери, на майчин език.

Международният ден на майчиния език се отбелязва за пръв път през 2000г. като всяка поредна година честването има различен акцент. ЮНЕСКО смята езиковото многообразие за един от най-мощните инструменти за съхраняване на материалното и нематериално наследство на човечеството и затова запазването и съхраняването му е сред основните цели. На сайта на организаторите са публикувани звукозаписи на 32 езика. От България участниците са 17.

ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“, Велико Търново е единственото училище от областта, което участва в онлайн инициативата. Аудиозаписите на Елисавета Петрова и Християна Вангелова са на сайта на организаторите. Момичетата са от IXа клас, специалност „Организация на туризма и свободното време“. Учителят, подготвил Елисавета и Християна, е инж. Славка Проданова.