Ученичка от Езикова гимназия представи България на форум на ЮНЕСКО
Ученичка от Езикова гимназия представи България на форум на ЮНЕСКО / Личен архив

Дванайсетокласничката от ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров” във Велико Търново Пламена Малева участва в Осмия младежки форум на ЮНЕСКО, проведен в Париж. Форумът бе посветен на изработването на три ключови препоръки към държавите членки на международната организация относно изпълнението на Оперативната стратегия за младежта за периода 2014 – 2020 година. Освен от Пламена Марева страната ни бе представена още и от Петя Петкова – студентка по Европеистика в Софийския университет. И двете момичега членуват в клубове на Дружеството за ООН в България, като ученическия във В. Търново е към Обединения детски комплекс.

На откриването на тредневния форум присъстваха генералният директор на ЮНЕСКО –Ирина Бокова и генералният директор на ИСЕСКО – Абдулазиз Отман, които държаха кратки речи по основните цели на форума и очакванията към участниците.

След официалната част започнахапленарни дебати по трите ключови препоръки към страните членки на ЮНЕСКО, уъркшопи на различни теми (например „Зелените професии на бъдещето” или „Как да направим успешен социален проект?”), селектиране на 15 младежки проекта от цял свят, които да получат знака за качество на ЮНЕСКО, и др., разказа Пламена Малева. По време на пленарните дебати тя се е запознала с много млади хора от цял свят, като с представителите на Нигерия, Сейшелските острови, Перу, Белгия, Германия, Швеция и други страни планират да работят съвместно и в бъдеще.

„В Париж осъзнах, че нашето поколение няма място за предразсъдъци и задни мисли. По време на Форума видях момиче от Сейнт Лусия - островна държава, чиито основен проблем са „климатичните бежанци”. Това ще рече, че стотици семейства напускат държавата й всяка година, защото заради глобалното затопляне островът постепенно потъва. Видях глухоням рапър от Финландия, който изправи всички на крака. Видях момиче с почти пълна парализа на тялото, което в момента учи магистратура в Тринидад и Тобаго. В глобализирания свят, в който живеем, зависи единствено от нашата съвест дали ще направим нещо, за да помогнем на хората в неравностойно положение. Независимо дали в нашите държави или на другия край на света, нужда от социални проекти и предприемачество има, а има и желание за участие. Оказа се, че най-важното, което е необходимо на един млад човек, за да успява в днешно време, е ентусиазъм и отвореност към нови неща”, разказа още Пламена Малева.