Твер дарява кристални полилеи за великотърновски храм
Твер дарява кристални полилеи за великотърновски храм / DarikNews.bg

Побратименият на Велико Търново руски град Твер ще дари кристални полилеи за църквата "Възнесение Христово" в района на руските гробища. Това съобщи председателят на Общинския съвет Николай Ашиков, който се завърна от тридневно посещение в Твер. Той е имал среща кмета Александър Корзин и ръководителя на администрацията, които са обещали да подпомогнат великотърновската църква. За храма са нужни един голям и четири по-малки попилея, които ще бъдат изработени в Тверски завод за стъкло. За целта великотърновската администрация в най-скоро време ще изготви и изпрати проекта до своя руски побратим. Има вероятност Тверската община да дари на руската църква в старата столица и обещаните преди време три камбани, но този въпрос тепърва ще се уточнява, каза Ашиков.

Неговата визита бе по повод тържествата за празника на Твер, който чества 888 години от основаването си. Руският град е побратимен с В. Търново от 16 години. Разположен е на двата бряга на Волга. До 1990 г. градът се е казвал Калинин и е бил от затворен тип, тъй като в него са се намирали двата най-големи института за ракетостроене в тогавашния СССР, разказа Николай Ашиков. В Твер има Музей на космонавтиката, където са изложени истинска летателна капсула и костюми, както и храни за астронавти в специални туби. Сред тях Ашиков е видял и такива, произведени в България. В Твер се намира и един от най-големите вагоностроителни заводи, в който работят 40 000 души, а в подземните му етажи има цехове за производство на ракети. Председателят на великотърновския съвет не е бил допуснат там, тъй като е представител на Натовска държава.

Николай Ашиков се е срещнал и с ректора на Държавния тверски университет Андрей Белочерковски. Във вуза има студентски ансамбъл "Славяночка", който изпълнява само български народни обичаи, песни и танци. Великотърновският гост е дарил на ръководителката на ансамбъла три женски народни носии, гайда и тъпан. Те са на стойност 12 000 лв. и са закупени със средства от Ротари клуб - В. Търново. Носиите са оригинални, а професионалните инструменти са от Родопския край, обясни Ашиков. В Твер той е имал среща и с местните ротарианци и председателя на клуба Ирина Аксенова, с която са обсъдили предстоящи общи проекти.

Николай Ашиков разказа още, че в Твер продължава да работи кафене, което носи името "Велико Търново". В заведението се продават традиционни български хранителни стоки като вина, ракии, сирене и суджук. Кафенето се държи от 60-годишен българин, преселил се в Русия преди повече от 10 години.