Туристите все повече търсят качествени услуги
Туристите все повече търсят качествени услуги / DarikNews.bg, архив

Идеята на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма за сертифициране на качеството и устойчивото развитие не е нова, защото в България съществуват няколко регионални марки за качество, но е много важна и заставаме зад нея, споделиха участниците в кръгла маса по проблемите на качеството и устойчивото развитие на туризма,  която се проведе във Велико Търново.

Присъстващите на срещата поставиха акцент върху нуждата от повече усилия  българските туристи да предпочетат България за своята почивка. Те обсъдиха необходимостта от осигуряване на предпоставки за насърчаване на ученическия туризъм и непрекъсната работа за подготовка на кадрите и повишаване на качеството на обслужване.

Туристите, включително и българските, все повече търсят качество в продуктите, които потребяват, а много от тях считат устойчивото развитие за елемент на качеството. Грижата за околната и социо-културната среда се включват в техните очаквания, стана ясно по време на форума.

В срещата взеха участие собственици и мениджъри на хотели, представители на туристически сдружения, културни институции, училища по туризъм от Велико Търново, Горна Оряховица, Габрово и региона.

Кръглата маса на тема „Национални системи за сертифициране на качеството и устойчивото развитие в туризма" бе инициирана от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в рамките на проект  „Стимулиране на качеството и устойчивото развитие на туристическите предприятия", финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Р България.

Въвеждането на системите за сертифициране качеството  и устойчивото развитие на предприятията цели да се повиши ефективността на българския туризъм, да се въведат практики, с които самите фирми да успеят да повишат своята ефективност чрез оптимизиране на дейността си. Другата полза от системите е, че дейността на предприятието не уврежда средата, в която то работи. Туристическите предприятия ползват всички социо-културни, екологични и икономически ресурси на местната общност.

Идеята на устойчивото развитие е то да не нарушава съществуващите системи, да се подпомага опазването на околната среда и същевременно да се взаимодейства с местната общност. Това са основните ползи и те би следвало да доведат до по-голяма обща ефективност и по-висока печалба.

В рамките на кръглата маса бяха представени и резултати от проучване сред туристическия бизнес и сдружения за нагласите им към въвеждането на системи за сертифициране на качеството и устойчивото развитие в туризма. 49 % от анкетираните представители на бизнеса считат, че ако бъдат въведени системите за сертифициране на качеството на туристическите продукти и на устойчивото развитие на предприятията в сектора, в рамките на 10 години ще има значителен ръст на приходите от туризъм. 50,4 % от анкетираните смятат, че ще се  повиши имиджът на страната като туристическа дестинация.

За да бъдат предложени адекватни за страната ни системи за сертифициране на качеството и устойчивото развитие, по проекта е осъществено и проучване на опита на водещите туристически дестинации в тази област. Разработени са и проекти на тези системи, които се подлагат на обсъждане на поредица от 12 кръгли маси в цялата страна. Велико Търново е  шестият град, в който се провежда такава среща.