Стягат празник на еленския бут
Стягат празник на еленския бут / DarikNews.bg

Празник на прочутия еленския бут подготвят за първи път в Елена. Фестът ще се проведе на 27 октомври (събота) в централната част на града. Празникът, който се организира от местния съвет по туризъм и община Елена, е под патронажа на Министерството на земеделието и храните и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Събитието е провокирано от големия интерес и широката известност, която придоби у нас месния продукт. Месото има уникален вкус и приготвянето му става само при специфичните климатични особености на Еленския балкан. Подобни деликатеси се правят в страни като Италия, Испания и Германия.

Празникът ще протече под формата на конкурсни състезания, игри, изложби и др. Жителите и гостите на Елена ще могат да премерят сили в надпревара за „най-вкусно ястие с еленски бут", „най-голям бут", „най-тънко и майсторски нарязан бут", „най-добре аранжирано нарязано мезе" и „най-вкусен бут". Ще бъде демонстрирана традицията, съхранена през вековете - пърлене на прасе и майсторското приготовление на еленския бут.