/ лекар болница / ThinkStock/Getty Images
Битата медицинска сестра вече е подала молбата си за напускане на Спешна помощ
Работещите в Спешна помощ в Горна Оряховица обмислят да подадат колективна оставка, съобщи times.bg. Това заяви д-р Виолета Пашова, началник на филиала на ЦСМП в железничарския град след пореден инцидент с нападната и бита фелдшерка от ромка. „Настроенията на всички колеги са такива,  всички сме единодушни, предстои събрание, за да вземем решение“, съобщи д-р Пашова.

Жена нападна медицинска сестра в Спешна помощ-Горна Оряховица

В Спешна помощ-Горна Оряховица работят около 50 човека- лекари, сестри, санитари, шофьори на линейки. Всички са възмутени от неприятния инцидент, който стана на 20 срещу 21 януари през нощта, когато 33-годишна жена от ромски произход нападна фелдшерката Наталия Армянова, докато преглеждала петмесечното й бебе.

33-годишната ромка потърсила медицинска помощ на телефон 112 за болното си бебе. След като линейката пристигнала на адреса, станало ясно, че бебето е с много висока температура и заради опасност от усложнения, тя и детето й били транспортирани до горнооряховската болница.

Там, в детско отделение то е било консултирано от педиатър, който заключил, че бебето е със сърдечен порок и трябва да бъде изпратено в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново.

Докато организирали транспортирането на бебето обаче, майката нападнала Наталия Армянова. През това време фелдшерката обгрижвала бебето и се опитвала да му сложи свещичка за смъкване на високата температура.

„Излязох да видя подготвена ли е линейката за транспортиране – има ли кисслород, топло ли е вътре и понеже външната врата се затваря с механизъм,  тя се щракна зад гърба ми“, разказа Армянова. „Като се чу това хлопване, жената се развика- „ти що ми удряш детето?“, но аз в такива случаи избягвам конфилките, оставям раздразнени пациенти да водят своя монолог, не влизам в пререкания, въпреки, че са ни заплашвали, че ще ни пребият, убият…. и изчаквам да им мине“, разказа още фелдшерката.

Kогато Армянова тръгнала да вземе урбазон, внезапно 33-годишната ромка я ударила с джиесем през лицето. „Много ме заболя и потече много кръв, разкъсана ми е устната, имам рана, дълбока 1,5 см и имам хематом на венеца.

Днес ще ходя на зъболекар да види дали ми е повреден зъба“, разказа още Наталия. Медицинската служителка е вдигнала и кръвно налягане и призна, че в момента е на лексотан. „Физическата травма лесно ще мине, но психическата остава за дълго, страховата невроза …“, сподели още притеснената младата жена.

Д-р Виолета Пашова коментира, че Армянова е много кротък човек и не може да си обясни случилото си. „Това вече е безобразие, постоянно сме подлагани на такъв тормоз!“, заяви още д-р Виолета Пашова.

„Наистина съм спокойна и гледам да избягвам конфликтите, смятам, че с добро човек по-лесно постига нещата и решава проблемите!“, продължава да е убедена Наталия Армянова, въпреки неприятния инцидент.

Тя потвърди, че ромите се държат изключително нагло, когато идват в Спешна помощ. Идват на тумби, правят си каквото искат, влизат по 10-15 човека наведнъж, не спазват никакви правила, за тях ред и дисциплина няма, а най- лошото е, че знаят, че са безнаказани! Когато извикахме полиция, тази жена крещя и срещу единия полицай!“, обясни медицинската сестра.

"Особено агресивни и с „права“ напоследък са ромите, чиито роднини работят като гурбетчии зад граница", споделят впечатления медицинските служители. Случаят от вчера е подобен, тъй като мъжът й работел в Германия и тя се държала със самочувствие и арогантно.

„Постоянно имаме такива случаи. Едно е човек да бъде бит, да пострада крак, ръка…. но ние се страхуваме и за живота си! Работим с игли, със скалпели, някой може да посегне да ни заколи!“ , обобщи Наталия Армянова.

Наталия Армянова вече е подала молбата си за напускане на Спешна помощ.

По случая е образувано бързо производство.
times.bg