Пролетен празник на красотата представиха в Гимназията по моден дизайн
Пролетен празник на красотата представиха в Гимназията по моден дизайн / Дарик нюз

За шеста поредна година в навечерието на Световния ден на дизайна Професионална гимназия по моден дизайн отбелязва своя празник с Ден на отворените врати. „Пролетен салон на красотата” е мотото, под което преминаха изявите на възпитаниците на училището. Начало на празника дадоха изявите на трите клуба по проект „Успех”. В клуб „Творци на словото” бяха представени литературна композиция „Магията на словото” и скеч „Новините на дизайна”. В клуб „Лингвистика - английски език – превод” посочиха съвременните тенденции в прическата и грима, състоя се литературно четене на любовна поезия и скеч по Шекспир. Артстудиото за изящни и приложни изкуства показа ученическо художествено творчество в областта на живописта, графиката, иконописта. Учениците правиха демонстрации на различни изобразителни техники.

Членовете на клубовете бяха сърдечно поздравени от представителя на РИО-В.Търново инж. Таня Димитрова-старши експерт по професионално образование.

Същинският празник събра гости, ученици и преподаватели до параклиса в двора на гимназията, за да се насладят на богатата програма, подготвена от учениците от специалностите „Фризьорство” и „Козметика”. Гвоздеят на изявите бе ревюто от авангардни облекла, прически и грим, изработени в реално време, на тема: „Нестандартно, предизвикателно и красиво”. Наред с професионалните изяви на опитните вече стилисти и гримьори, участие в шоуто взеха и различни таланти с изпълнения на скечове, песни и модерен балет. Гости на училищния празник с музикални изпълнения бяха и ученици от СОУ „Ем.Станев” и от ОУ от гр. Килифарево.

За учебната 2013/14 г. ПГ по моден дизайн има утвърден прием след завършено основно образование в дневна форма на обучение по професиите „фризьор” и „козметик”. За задочно обучение ще се приемат по специалностите „моделиер-технолог” и „помощник-възпитател” лица с основно образование, навършили 16 години.