Приключи изборният ден на референдумите в Димча и Върбовка
Приключи изборният ден на референдумите в Димча и Върбовка / Sofia Photo Agency, архив

Приключи изборният ден в павликенските села Димча и Върбовка. Днес в населените места се проведоха местни референдуми с въпрос "Съгласни ли сте с изграждането и експлоатацията на една или повече кариери за добив на базалт и варовици в землището на Върбовка/ Димча?".

Три секции приемаха бюлетини в изборния ден. Две бяха разкрити във Върбовка, където гласуваха 508 души от имащи право на вот 985 жители. До единствената урна в Димча отидоха 264 човека от общо 317 избиратели. Изборният ден премина спокойно, без жалби и сигнали за нарушения, съобщиха от Общинската избирателна комисия в Павликени.

Референдумите се свикваха по икане на инициативни комитети от двете села. Те бяха провокирани от инвестиционните намерения на три фирми за разработка на кариери и добив на базалт и варовици в землищата на двете села. Според местни екозащитници дейността на кариерите може да засегне сериозно околната среда. За организацията и провеждане на двата референдума Община Павликени отпусна от бюджета си 25 200 лв. 

За да бъдат валидни резултатите от двата референдума, във Върбовка трябва да гласуват поне 638 души, а в Димча - 286, колкото са упражнили правото си на вот на последните местни избори през 2011 г.