/ Община Свищов
Започва археологическо проучване на средновековната крепост в местността Калето в Свищов, съобщи ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров. Проучването се финансира с 30 хиляди лева от Община Свищов и ще се проведе от 15 май до 15 юни.

Kрепостта Калето e eдна от забележителностите на Свищов и разположена в централната част на града, на хълма Чуката/Чукленски баир, който се извисява зад Стопанската академия.

Останките на крепостта, които могат да се видят и днес, са разкрити при археологическите разкопки, проведени през 1961 г. от Въло Вълев (откривателят на гроб 39 в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ във Велико Търново, в който се допуска, че е погребан цар Калоян).

Разкопките на местността са инициирани от кметът Генчо Генчев. „Благодаря на проф. Овчаров, че прие това предизвикателството да оглави тази археологическа експедиция, въпреки че той има много ангажименти.

За нас е чест и гордост, че проф. Овчаров ще бъде първият, който ще направи по-обстойни проучвания на крепостта. Вярвам, че това ще допринесе и за туристическото развитие на Свищов и за развитието на културно-историческото минало и наследство, което има в България, защото „Калето“ е културно наследство, не само на Свищов, а и на България“, допълни Росен Маринов. 

В последните години Община Свищов си е поставила за цел да развие туризма в региона. „Свищов е град с богато културно-историческо минало. В града се намират паметници, съхранени в доста добро състояние.

Те дават сведения за различни епохи - от Римската империя, Средновековието, Възраждането. Всички тези паметници са наистина в добро състояние. Римският легионен лагер е добре проучен още през 60-те години на миналия век.

В един момент обаче се оказва, че най-малко е работено и най-малко знаем за крепостта „Калето“ - средновековната крепост на града, която се намира в централната част на града, т.е. в градски условия – лесно достъпни не само от гражданите, но и от посетителите на Свищов“, заяви Росен Маринов.

Ръководителят на екипа проф. Николай Овчаров отбеляза, че целта на разкопките е чрез археологическите проучвания на средновековната крепост „Калето“ да  се популяризира Свищов като дестинация за културно-исторически туризъм. Той даде за пример разкопките в Южна България - на Перперикон и Татул, които водят хиляди туристи годишно в региона.

„Нашата цел е с течение на времето да превърнем крепостта „Калето“ в туристически обект с културно-историческо значение. Свищов е един много красив град. В него има всичко.

В края на града се намира големият римски град Нове, който чрез един добре изпълнен европейски проекти е направен много красиво. Във вътрешността на града са възрожденски къщи много красиви сгради от 20 век.

Тоест има всички дадености, които биха могли да го направят притегателен център на културно-исторически туризъм. Към всичко товаможем да прибавим и предстоящата първа копка на „Дунав мост 3“, който ще свързва Свищов и Зимнич", обясни проф. Овчаров.