Превеждат втория транш от 1,5 млн. лв. за Качица
Превеждат втория транш от 1,5 млн. лв. за Качица / Дарик радио Велико Търново, Мариета Стоянова

Милион и половина лева за изграждане на пътен възел Качица са наредени и се очакват най-късно в понеделник по сметките на община В. Търново, съобщи кметът Румен Рашев. Парите са част от общо четири милиона и половина лева, договорени през май при последното споразумение за доизграждане на Качица между Община В. Търново и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Следващият транш се очаква в средата на август.

Първият транш от държавните пари отпуши строителството на кръстовището, което до месец май бе замразено заради липса на пари.

Към този момент пътната част е завършена в рамките на осигуреното финансиране. Извършена е работа по цялата подземна инфраструктура, поставени са два пласта на пътното платно, шахти, бордюри и пътни знаци.

Вече е започнала подготовката за полагане на износващия слой върху платното. Още днес, ако времето позволи, ще започнат строителните работи по завършващия  слой. За тях е осигурено допълнително финансиране в размер на 650 000 от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Макар че все още няма подписан анекс или допълнително споразумение между общината и министерството за държавната субсидия, имаме уверението, че парите ще бъдат осигурени, каза кметът.

Въпросът за финансирането на светофарна уредба и осветление на кръстовището бе решен на извънредна сесия снощи, когато съветниците гласуваха 265 000 лева от общинския бюджет, които да позволят завършване на пътното съоръжение и пускането му в експлоатация  още този месец.