Потвърдиха присъдите по делото Борилски
Потвърдиха присъдите по делото Борилски / БГНЕС

Върховният касационен съд потвърди осъдителните присъди на двамата подсъдими за убийството на 24-годишния студент Мартин Борилски. Георги Желязков и Стоян Стоичков ще трябва да излежат в затвора съответно 19 и 17 години. Те ще трябва да заплатят и обезщетение в размер на 120 хиляди лева на майката на Борилски.

Делото се гледа за втори път от Върховния съд, като първия път то бе върнато на по-долна инстанция за преразглеждане, а причината бяха необоснованите оправдателни присъди, наложени на подсъдимите.

Мартин Борилски бе убит на 18 юли 2000 г. в Париж по особено мъчителен и жесток начин. Трупът му беше намерен от френски пожарникари в квартирата му на ул. "Льо Курб". При аутопсията бяха открити 93 прободни рани. Френското следствие убедително доказа, че извършители на убийството са двама негови състуденти - Георги Желязков и Стоян Стоичков, след което доказателствата бяха предадени на българския съд за процес.

Съдебната сага започна през 2008 година. След прецедента в съдебната ни система, при който магистратите от Варненски окръжен съд си направиха отвод по делото заради близки контакти с бащата на Желязков, казусът "Борилски" бе прехвърлен за разглеждане в Шумен. Там двамата обвиняеми бяха оправдани на първа инстанция. Решението на магистратите бе обжалвано пред Великотърновски апелативен съд, който потвърди решението на шуменските си колеги.

Оправдателните присъди на Желязков и Стоичков събудиха недоумение сред френската общественост, което бе изразено от посланика на Франция у нас Етиен дьо Понсен. Той направи обръщение към медиите, в което заяви, че французите не могат да разберат как при недвусмислените улики и доказателства двамата младежи получават оправдателна присъда на две инстанции от българския съд.

На 18 май миналата година ВКС върна делото на Великотърновски апелативен съд за ново разглеждане.