Плугчиева: Българинът получава едва 37 % от доходите на средностатистическия европеец
Плугчиева: Българинът получава едва 37 % от доходите на средностатистическия европеец / netinfo

Световната финансова криза поставя пред нас предизвикателството да съумеем по предназначение и по- най прозрачен и бърз начин да използваме парите по еврофондовете. В най-скоро време предстои да бъде организирана кръгла маса с участието на правителството, работодатели, синдикати и чужди инвеститори, за да намерим най-добрия и ефективен подход за туширане на негативното влияние на кризата, съобщи във В. Търново вицепремиерът Меглена Плугчиева.

Тя бе във Великотърновския университет, където изнесе пред студенти и преподаватели лекция на тема „Предизвикателствата пред България при усвояване на еврофонодвете”.

13 милиарда евро е сумата, която България трябва да усвои по седемте оперативни програми на ЕС до 2013 година. За осемнадесетте месеца до юни тази година са сключени договори за едва 93 132 000 евро. Като се има предвид огромната сума, която България може да получи по оперативните програми, сме изправени пред реалната заплаха да не успеем да усвоим този голям финансов ресурс, каза Плугчиева.

Тя посочи, че последните шест месеца са довели до промяна в тази посока.
От юни до този момент сумата на сключените договори е нараснала до един милиард и двеста милиона лева.

Това от една страна показва, че администрацията може да работи, но от друга страна доказва българския недостатък първо да проваляме и неглижираме нещата, и едва след това да се мобилизираме и решаваме проблемите.
Този кампаниен подход е изключително грешен и вреден и е крайно време да бъде заменен с постоянство и последователност, каза пред студентите Меглена Плугчиева.

Вицепремиерът подчерта, че трябва да се работи и за нов модел в комуникацията между българските институции, която в момента е нарушена, а това създава проблеми и в комуникацията им с ЕС.

България има какво да наваксва и като приходи и жизнен стандарт, каза пред студентите Плугчиева. Доходите на българина сега се равняват на едва 37 процента от доходите, които получава средностатистическия европейски гражданин.