Осем търновци покориха връх Казбек
Осем търновци покориха връх Казбек / Дарик нюз, архив

Великотърновската експедиция в планината Кавказ се изкачи на връх Казбек, съобщиха от Туристическо дружество „Трапезица 1902". Осемте алпинисти от старата столица Боян Димов, Йордан Грозданов, Ангел Трифонов, Румен Георгиев, д-р Марияна Чернева, Валя Димитрова, Богомил Иванов и Десислава Димитрова успешно са стъпили на върха вчера в 10 часа. Групата е щурмувала Казбек, висок 5033 метра, в пълен състав. Нашите са тръгнали в 1 часа през нощта и след като са престояли на върха около час, в 17 часа са се прибрали успешно в базовия лагер, разказа секретарят на ТД „Трапезица 1902" Георги Димитров. Най-трудните са били последните 50-60 м, където на великотърновците се е наложило да преодоляват цепнатини в леда при наклон повече от 50 градуса и температура 3 градуса под нула. Днес групата слиза към подножието, а в понеделник да се прибере във В. Търново.

Казбек е считан за един от най- красивите върхове от веригата Кавказ. Разположен е в източната част на Централен Кавказ, в Грузия, близо до границата с Русия.

От 1979 година районът на около него е определен за национален парк заради ценните букови и субалпийски гори и високопланински ливади. Първото изкачване на Казбек става факт през 1868 г. от група англичани начело със знаменития алпинист и пътешественик Дъглас Уилям Фрешфийлд.

 На грузински името на върха е Мкинварцвери, което се превежда буквално като "Планина с леден връх", а осетинското му название е Урсхох (Уршхох) или "Бялата планина".