Обвиниха строителен предприемач в имотна измама  за 433 655 евро
Обвиниха строителен предприемач в имотна измама за 433 655 евро / Дарик нюз, архив

Строителният предприемач Иван Мутов е обвинен в извършването на имотни измами на 14 души в особено големи размери, информираха от Областната дирекция на МВР във В. Търново. Скандалът с кооперацията на ул. "Краков" №10 в старата столица избухна през 2010 г.

На 8 декември сутринта съдия- изпълнител започна да описва жилища пред погледите на отчаяните им купувачи. Оказа се, че хората нямат никакви документи за собственост, платили са на базата на предварителни договори без нотариална заверка и с уверението, че ще си получат нотариалните актове, когато блокът бъде завършен и се сдобие с необходимата строителна документация.

Описът бе по искане на Българо- американска кредитна банка, която си бе извадила изпълнителен иск. Тогава стана ясно, че Иван Мутов е заложил апартаментите пред банката, за да изтегли кредит от един милион евро, който не е обезпечил.

Разследването на великотърновските полицаи е показало, че в крайна сметка са измамени 14 души. Предприемачът сключил с ощетените договори и предварително събрал част от сумата, но в последствие не спазил обещанието си да им предаде готови жилища. По този начин на потърпевшите е причинена имотна вреда в размер на общо 433 655 евро. На 47-годишният Иван Мутов е наложена  мярка за неотклонение "подписка".