Няма да падат повече паралелки след 7 клас, маломерна спасява приема в Хуманитарна гимназия
Няма да падат повече паралелки след 7 клас, маломерна спасява приема в Хуманитарна гимназия / sxu.hu.jpg, архив

Няма да има закрити паралелки след третото класиране на седмокласниците, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образованието във В. Търново инж. Розалия Личева.

103 са свободните места като срокът за училищата, които не са попълнили бройките е различен, но крайната дата е 26 юли. Пет училища са изпълнили на 100% предвиденият план прием в другите 15 има празни чинове.

Най- трудно е положението на Хуманитарната гимназия  в старата столица. В единствената паралелка, която се опитва да направи училището, вакантните места са 15. До сега там са се записали 13 деца, други две са обещали да го сторят. За да няма нулев прием за трета година от ръководството на гимназията са настояли да им бъде разкрита маломерна паралелка. В докладна до Министерството на образовонието инж. Личева е поискала разрешение за клас под 18 ученика и очаква положителен отговор. От Община В. Търново са поели ангажимент да дофинансират паралелката, добави инж. Личева.

Петнайсет свободни места в три паралелки има в Професионалната гимназия по туризъм „Д-р В. Берон" /В. Търново/, единайсет в два класа са в СОУ „Г. Измирлиев" /Г. Оряховица/. Седем ученика очакват още в паралелката, която прави СОУ „Анг. Каралийчев" в Стражица, по шест и по- малко в другите училища.