Липсата на кадри пречи на усвояването на пари от ЕС
Липсата на кадри пречи на усвояването на пари от ЕС / netinfo
Липсата на достатъчно добре подготвени кадри, които да разработват проекти, е основният недостатък и възможната пречка пред България в пълноценното усвояване на парите, които ЕС ни отпуска по структурните фондове. Това каза във В .Търново евродепутатът Илияна Йотова по време на информационен семинар за ролята и значението на евро фондовете и тяхното усвояване в България. Целта на форума е да информира предприемачи и общини за безвъзмездната помощ по оперативните програми за европейско финансиране.
Причината за липсата на квалифицирани кадри тръгва още от висшите учебни завединя, коментира Илияна Йотова. Ние от българската делегация в Европейския парламент, ще се опитаме да подготвим една добра и стройна система от обучения, тръгвайки от областните центрове, но без да подценяваме по-малките общини, допълни тя. Всяка община ще може да предложи своите екипи, които да бъдат обучавани от консултанти. Някои от хората ще стигнат до Страсбург и Брюксел, където ще имат възможност да се запознаят с дейността на нашите колеги в тези отношения, каза още Илияна Йотова. Според нея, така ще бъде спестено изпадането на България в рискови ситуации, в които са били други страни-членки.
Евродепутатът увери, че ще има достатъчно възможности за контрол върху писането и приемането на проекти, за да се избегне евентуалната злоупотреба с тях. Йотова припомни, че всички процедури минават през българските министерства, за разлика от предишната система, отпреди 1 януари 2007-ма, когато ЕС беше директният реципиент и контрагент на проектите. Така ще има конкретни екипи, които ще носят отговорност и едва ли някой би рискувал, за да облагодетелства дадена група от хора, допълни Илияна Йотова.
Илияна Йотова допълни, че предстои поредица от информационни семинари за усвояването на европейските пари, като акцентът ще бъде върху програмата за развитие на селските райони, тъй като това е неизчерпаем ресурс за България и по тази програма могат да бъдат усвоени много средства. Евродепутатът посочи примера на Испания и Португалия, където усвояваемостта на европейските пари в този сектор е на 90%.