Хакерспейс отваря врати във Велико Търново
Хакерспейс отваря врати във Велико Търново / netinfo
Хакерспейс /Hackerspace/ е място, на което всеки, който се интересува от съвременни информационни технологии, наука и образование, предприемачество и дигитални изкуства, ще може да споделя своите идеи, да намира съмишленици, с които да работи, а също така да участва в обучения, семинари и конференции. Такова място до сега не е съществувало във Велико Търново, въпреки многобройните опити това да се случи.
 
„Хакерспейс е място, което е специално обособено за конкретен вид занимание, което основно е свързано с ИТ технологиите – електроника, роботика, програмиране. Идеята е това да е свободно пространство, в което всеки желаещ може да идва безплатно, да работи, да се среща с колеги, съмишленици или пък да срещне бъдещи бизнес партньори. Това съществува в другите държави и в по-големите български градове от много години. Във Велико Търново няколко пъти са се започвали инициативи за създаване на такова място, но за съжаление са били безуспешни”, обясни Невен Боянов, предстоятел на Управителния съвет на Сдружение „Клуб на програмистите”-Велико Търново.
 
След няколко години работа с Община Велико Търново тази пролет, благодарение на кмета инж. Даниел Панов, Клубът е успял да се пребори за това място и да го ползва безвъзмездно. То се намира на бул. „България” 24 или Бившия Пионерски дом.
 
Клубът на програмистите във Велико Търново осъществява няколко дейности - прави обучения, семинари, конференции. По думите на Невен Боянов няма ИТ събитие във Велико Търново през последните 10 години, в което Клубът да не е организатор, съорганизатор или поне да участва. „Много голям плюс за нас е да има такова място, на което да провеждаме такива събития, защото това ще е адреса, на които хората ще знаят, че се провеждат такъв тип събития. Работим с училищата в града, взимали сме участие в програмата „Твоят час” и правим обучения, свързани с информационните технологии, програмиране, роботика и електроника по време на зелените училища. Това дава възможност на децата, които имат желание, да се ориентират към тази насока и да се обучават в специалност, свързана с компютри на по-късен етап”, поясни Невен Боянов.
 
Официалното откриване на Хакерспейс-а е на 29 септември от 14.00 часа като идеята на организаторите е да оповестят съществуването на това пространство. Поканени са фирми, студенти, журналисти, представители на общинската администрация, училища, университетите, Клубовете на програмистите от цялата страна и т.н. „По време на откриването ще бъде обяснено какви са целите на Клуба и какви са възможностите, които предоставя това място – кой може да го ползва, под каква форма и по какъв начин можем да работим заедно и да създаваме някакви неща, които до сега не е имало във Велико Търново – работа в областта на технологиите, роботика, електроника, колаборация с други индустрии и т.н.”, обясни Невен Боянов. Събитието ще продължи 2 дни. В събота ще дойдат програмисти от Клубовете от другите градове и се предвижда по-отворена дискусия под формата на кратки презентации на гостите.
 
Павел Дончев, който също е член на Клуба на програмистите обясни, че много от големите фирми във Велико Търново ги подкрепят. Това става чрез дарения, което по думите му е голяма валидация, че има нужда да се създаде подобно нещо в града. Освен това, много от фирмите изпращат свои служители или те идват по собствено желание, за да помагат по време на събитията, които са основно събота и неделя. Тоест те отделят от свободното си време, за което от Клуба са им безкрайно благодарни. „От гледна точка на отношенията между Клуба и държавата мога да спомена, че в началото на годината успяхме да съберем всички клубове от страната във Велико Търново. Малко след това всички ние бяхме поканени от служебното Министерство на икономиката на среща. Тогава стана ясно, че Министерството иска да помага на стартиращи фирми. Преди седмица ходих в София, където вече се регистрира Дружество на всички клубове от цялата страна, в което ще има експерти, които ще участват във взимането на решения в Министерство на икономиката по програмите, които имат отношение към обучението на подобни кадри, както и програмите за финансиране на стартиращи фирми”, отбеляза Павел Дончев.
 
Друг член на Клуба на програмистите - Ивайло Николов отбеляза, че вече няколко години поред, Клубът успешно си сътрудничи с ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Заедно са организирали няколко събития под формата на т.нар. „хакатони”. Те представляват еднодневен маратон по програмиране. „Събитията бяха много добре посетени – имаше над 100 участника. Последните 2 години сме организирали повече от 4 събития. В тях взеха участие както студенти и ученици, така и други хора от Трявна, Казанлък, Горна Оряховица и други градове. Връзката с висшето учебно заведение във Велико Търново е много важна за нас, тъй като получаваме млади хора, които имат желание да се развиват, но имат проблеми с намирането на тяхната точна специализация. С помощта на тези хакатони, ние успяваме да осъществим тази връзка и да свържем тези хора с подходящите специалисти. Добро е сътрудничеството ни с управлението на ВТУ. В момента развиваме новата специалност „Софтуерно инженерство” като ние сме съавтори на учебния план. Така се получава и връзка между бизнеса, образованието и студентите", обясни Ивайло Николов.

Той допълни, че в града има около 1000 ИТ специалисти и университета има нужда от време на време от специалисти в по-тясни области. "Ние предложихме тази година на Факултета по математика и информатика, когато имат нужда от специалисти да се обърнат към нас и ние да им намерим подходящия човек, които да води лекции и упражнения. Към момента сме намерили около 5-6 човека, които тази година ще водят упражнения", посочи Ивайло Николов.

Някой от състезанията, които организира Клуба на програмистите помагат на ВТУ да набере студенти, тъй като резултатите от Националния турнир по ИТ се считат за валидна оценка към университета. "Това е много добър показател за нивото на доверие между Клуба на програмистите и учебното заведение”, отбеляза Павел Дончев.