Елена дари надежда за живот на малкия Сашко
Елена дари надежда за живот на малкия Сашко / Община Елена

За по-малко от два часа еленчани събраха 3602 лева за лечение на 7-годишния Александър. В петък вечерта централният градски площад се изпълни най-вече с млади хора. Те доведоха децата си на един от най-важните уроци в живота им – по човечност. Други, пораснали вече деца, изнесоха вълнуващ благотворителен концерт. Песните им трогнаха до сълзи присъстващите, извадиха от къщите много хора и чак до свечеряване продължи дарителската акция. Някои от младите таланти, все с еленски корен, пристигнаха специално за благородната кауза. Тя изпълни със съдържание инициативата „Големите хора на малкия град” на еленското читалище „Напредък”, подета по повод неговата 150-годишнина.

Преди 11 месеца лекари от „Пирогов” поставят страшна диагноза на Сашко– тумор в ствола на мозъка без шанс за възстановяване. Неговите близки обаче не се отчайват и търсят спасение. Надежда дава д-р Явор Енчев от болницата „Света Марина” във Варна. Контролният резонанс показва, че детето може да се възстанови напълно, но за това са необходими ежедневни рехабилитации и физиотерапия.

Елена дари надежда за живот на малкия Сашко
netinfo

Здравната каса поема малка част от процедурите. Заради първоначалната тежка диагноза не може да се ползва клинична пътека. Цените в частните центрове са непосилни за неговата майка, която получава заплата като личен асистент на детето и малка социална помощ. За да се справи с проблема, тя наема квартири във Варна или София и води сина си на рехабилитации, докато свършат парите. Оказва се, че за възстановяването най-много помага хипотерапията – движение върху кон. Тя дава вече и видими резултати – Сашко е започнал да говори, учи се да ходи. Обнадеждена, Даниела купува кон, за да продължат с терапията и в къщи. Лекарите препоръчват за стабилизиране на момчето да се закупи вертикализатор, чиято цена е 2500 лв., а също да се извършат поне 20 процедури в барокамера, а една струва над 50 лв.
„Всички вие тази вечер ми върнахте вярата. Окуражихте ни, че не сме сами с болката и има надежда за моя син. Не пестете време да казвате на хората до вас колко много ги обичате. Не се отчайвате, вярвайте в доброто”. С тези думи майката благодари на организатори и изпълнители.

Средства продължават да се събират по банков път на сметка: Централна кооперативна банка, IBAN: BG55CECB 97901073258700, BIC: CECBBGSF.
Титуляр: Даниела Бойкова Манолова