Екшънът в Лясковец (обзор)
Екшънът в Лясковец (обзор) / Дарик нюз
Екшънът в Лясковец (обзор)
71058
Екшънът в Лясковец (обзор)
  • Екшънът в Лясковец (обзор)

Над пет часа продължи кървавата драма в Лясковец тази сутрин, при която загина един полицай, а други трима са ранени. В ранните сутрешни часове специализирани полицейски части атакуваха дома на 53-годишния Петко Савов, който обаче ги посрещна със стрелба.

Точно в 11,25 ч. днес говорителят на Областната дирекция на МВР във В. Търново Марияна Христова съобщи, че акцията по обезвреждането на Петко Савов е приключила- мъжът е ранен и обезвреден. Това бе единствената лаконична информация от великотърновската полиция.

Минути преди Христова да даде изявлението от улица „Капитан Дядо Никола”, на която е триетажната кооперация, в която стрелецът живее с майка си, излезе линейка, охранявана от две полицейски коли и пое към В. Търново. Телевизионен оператор, снимал от покрива на висока сграда в центъра на Лясковец, пък разказа, че десетина униформени с каски са щурмували къщата, чул е пукот и е видял проснат на пода мъж. Директорът на великотърновската болница д-р Стефан Филев потвърди по телефона, че задържаният е прострелян в корема.

Акцията на полицията е започнала в ранните сутрешни часове. По разказ на живеещ в съседство с Петко Савов мъж, около 6 часа се е събудил от изстрели, след което полицаи са го предупредили да не излиза и да се оттегли в стая, която няма пряка видимост към дома на комшията му. При огъня стрелецът е убил един от полицейските служители, а други трима е ранил със сачми в ръцете.

Съкооператорите на Савов пък прекараха часовете под обсада на третия етаж на сградата, тъй като полицаите на посмяха да ги изведат, за да не станат жертва на стрелба. Централната част на града бе отцепена от специални части. В радиус над 200 метра от мястото на инцидента не се допускаха хора, а близките сгради бяха евакуирани. Психолози на МВР убеждаваха 53- годишният мъж да се предаде, в сйщото време от газоразпределителното дружество изпратиха екипи да спрат газта. Около 9,20 ч. в Лясковец пристигна главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, а до десет часа и два бронирани джипа със служители на Специализирания отряд за борба с тероризма, както и четири микробуса с барети.

Екшънът в Лясковец (обзор)
netinfo

Докато полицаите обсаждаха кооперацията, съгражданите на Савов се чудеха след като майка му и баща му били свестни хора, той защо е стигнал до тук и спореха ловец ли е и ли не.

Директорът на училище „Максим Райкович" в Лясковец Николай Кожухаров потвърди пред Дарик, че е подал сигнал за заплахите на Петко Савов на 20 февруари в полицията. След това е имало период на разследване и се е стигнало до извода, че той представлява заплаха за учениците. Затова тази сутрин е предприета акцията. Савов е изпратил общо шест писма до директора на училището, първите три от които били безобидни. Мъжът настоявал децата да не минават край дома му и да не вдигат шум. След четвъртото писмо, в което Савов пишел, че е ловец от десет години и ще вземе нещата в свой ръце, Кожухаров сигнализирал полицията.

Петко Савов живее на първия етаж в триетажна кооперация, която се намира в близост до втория корпус на СОУ „Максим Райкович". Училището е разделено на две части в Лясковец, а спортната площадка на школото сочи точно към триетажната кооперация. По разкази на деца от училището мъжът наистина ги е заплашвал с оръжие, че ще ги застреля, замерял ги с празни буркани и е бил изнервен от присъствието им в района.

Кметицата на Лясковец д-р Ивелина Гецова разказа за Дарик, че не знаела за заплахите, които Петко Савов е отправял към децата. Според нея обаче той и майка му са пускали различни жалби до общината, последната била за ограда, която се нуждаела от ремонт. Д-р Гецова бе категорична, че не е чувала Петко Савов да е освидетелстван за психично заболяване, но има информация, че до един момент е притежавал законно оръжие.

Кой е този момент в Лясковец никой не обясни на журналистите. Междувременно в Народното събрание министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев разказа, че още през март 2012 г. е имало решение да се проведе операция срещу Петко Савов, при която оръжейният арсенал, който притежавал, да бъде иззет.

Йовчев посочи, че разрешителните за оръжията на мъжа са изтекли през 2012 г. Въпреки изготвения план обаче е взето решение операцията да не бъде провеждана.

От 2011 г. мъжът има асоциално поведение, не излиза от дома си и демонстрира изключително висока степен на агресия спрямо околните, абсолютно изключва всякакви форми на диалог и на социален живот, каза пред депутатите министър Йовчев. Той докладва, че стрелецът от Лясковец е притежавал законно две ловни карабини и две ловни пушки, като през юни 2012 г. разрешението му е изтекло. Многократно, и преди, и след това са правени опити той доброволно да предаде оръжието.

 

Целият репортаж можете да чуете в звуковия файл.