Цвета Галунова трета в България на класически шах при жените
Цвета Галунова трета в България на класически шах при жените / Личен архив

Много сериозен успех постигна Цвета Галунова, печелейки бронзов медал от Държавното първенство по шахмат при жените. 16-годишната великотърновската шахматистка записа победи над далеч по- опитни състезателки, изпревари съпернички с по- висок рейтинг и дори имаше шансове за отличие от по-благороден метал.

10 шахматистки участваха на финалите в Пазарджик, като сред тях бяха три гросмайстори за жени и четири международни майстори. На практика от родния елит отсъстваше само гросмайстор Антоанета Стефанова.

Цвета Галунова записа победи срещу Адриана Николова, Светла Йорданова, Симонета Иванова и Виктория Цекова, ремита срещу Елица Раева, Любка Генова и Павлина Чилингирова и две загуби от шампионката Ива Виденова и от Маргарита Войска. Любопитно е, че срещу последните две само опит не и достигна да постигне успех, тъй като падна след като имаше превес.

Така с актив от 5.5 т. тя зае третото място. Първа с 8 т. е Ива Виденова, а втора със 7.5 т. Елица Раева. Бронзовият медал дава право на Цвета следващата година да участва във финала на жените без квалификация и да се бори за място в първия тим на страната.

Другата великотърновска представителка Светла Йорданова се нареди осма с 3 точки.