/ БГНЕС
В Елена честват 195 години от рождението на възрожденеца Юрдан Ненов, учител на Иван Вазов в Сопотското училище, съобщиха от Общината.

Юрдан Ненов, роден в махала Райновци, произхожда от стар свещенически и бунтарски род. Получава добра за времето подготовка в Еленската даскалоливница. Възможностите си на педагог проявява в Пазарджик, повикан за учител от Никифор Попконстантинов, еленски просветител и книжовник, който основава в града третото класно училище в България по примера и методите на Даскалоливницата в Елена.

Негови ученици в Пазарджик и района са Константин Величков, Кочо Честименски, Петър Бонев, Кара Никола и други бунтовници, а в Панагюрище - Марин Дринов и Нешо Бончев.

От 1 септември 1855 до 1861 година Ненов е главен учител в Сопотското училище. Иван Вазов го описва в спомените си като четирийсетгодишен мъж, с характер пъргав, жив, припрян, надарен с голяма енергия.

"Той имаше дарба на словото, реч ясна, увлекателна, глас силен, който ставаше страшен в минути на гняв, при него Сопотското училище, тласнато нагло напред в уред и преобразования, дойде до процъфтяване.

То привлече ученици от разни краища на България и пусна рояк учители", казва в спомените си Вазов и уточнява, че даскал Юрдан учителствал в Сопот седем години и съставил епоха в историята на училището.

Юрдан Ненов и синът му са участници в националноосвободителната борба, а след погрома на Априлското въстание са арестувани, задържани и измъчвани в Пазарджишкия, Пловдивския и Софийския затвор. Отнемат му учителската служба, а по време на Руско-турската война Ненов е заточен в Турция.

Възрожденецът е оставил две ценни книги - "Автобиографията" и "Спомени". Юрдан Ненов е от будителите, които в свободна България живеят трудно, забравени от властта. Умира в Пазарджик през 1903 година. Негов правнук е известният онколог проф. Иван Черноземски, бивш министър на здравеопазването, посочват от общината.