силанизация на детски зъби
силанизация на детски зъби / DarikNews.bg, архив
На 15 септември започна безплатната силанизация на първите постоянни зъби на децата. Кампанията ще приключи на 20 ноември и обхваща възрастова група от 5 до 9 ненавършени години. Координаторът на програмата за Великотърновска област д-р Цветосавка Тихова обясни, че процедурата се прави на първите постоянни кътници, които поникват на 5-6-годишна възраст. Целта е зъбите да се предпазят от образуване на кариес, защото в тази възраст емайлът не е толкова узрял и най-много храна се задържа именно там. След като се запечатат зъбите, те са предпазени от образуване на кариеси поне в близките 2-3 години.

Кампанията за силанизация е национална и се финансира от Здравното министерство. Д-р Тихова посочи, че по принцип има ограничение в броя на децата, които могат да се включат, но винаги се отпускат допълнителни бройки и към момента няма дете, което е върнато.
Програмата се организира за седма поредна година като през миналата година, в област Велико Търново, от нея са се възползвали 330 деца, като силанти са поставени на 1065 зъбчета.

Кампания за силанизация на детските зъби започна в Кюстендилско

Процедурата е безболезнена. Не се работи с машина. Почистват се фисурите на зъбите с четчица, за да няма хранителен остатък и след това зъбът се запечатва с фотополимерен материал, богат на флуор, които спомага за заздравяване на емайла. Материалът се пече с лампа, за да се втвърди по-бързо. Процедурата трае около 10 минути на зъб. Ако детето има 4 зъби за правене, не може да станат наведнъж, защото децата се изморяват“, каза д-р Тихова и допълни, че през 6 месеца се прави контролен преглед, защото материалът може да се отмие, след което се налага да се сложи допълнително.

Стоматологът поясни, че резултатите от предишните години са добри. „Има още няколко деца, които са преминали процедурата и остава да бъдат проверени, но до момента няма такива, които след силанизация са получили кариес на същия зъб“, пояси д-р Тихова.
Зъболекарите могат да изберат дали да участват в програмата или не и всеки преценя сам. От Великотърновска област св включват 9 стоматолога. Във Велико Търново са 4 – двама от „Дентален център 1“, както и д-р Илиенски и д-р Войчева, в Елена - д-р Войнова, в Стражица - д-р Захари Русев, в Полски Тръмбеш - д-р Чолакова, а в Свищов е д-р Николова.

Силанизират безплатно детски зъби, но има ограничения в бройката

Д-р Тихова отбеляза, че не е необходимо родителите да носят Здравна книжка, а трябва само да предоставят декларация, че са съгласни да се извърши процедурата. Тя поясни, че ако детето се подложи на процедурата, не се отнемат другите дейности от тези, които се предлагат по Здравна каса.

Стоматологът подчерта, че временните зъби задължително трябва да бъдат лекувани ако има проблем, тъй като те остават в устата до 11-12-годишна възраст. Ако са болни, може да навредят и на постоянните зъби. „Хубаво е едно дете да се заведе на стоматолог още след поникването на първите зъби. Миенето на зъбите трябва да започне отначало с помощта на родител, който да помага със специални тампони или напръстници. Хубаво е поне два пъти в годината да се прави профилактичен преглед. Трябва да се спазва и добра устна хигиена, рационално хранене с повече плодове и зеленчуци и да се посещава редовно стоматолог, който ще даде съвети на родителите как да постъпват по-нататък“, обясни д-р Тихова.