697 души са търсили помощ от експерти на РЗОК - В.Търново
697 души са търсили помощ от експерти на РЗОК - В.Търново / netinfo

697 граждани от Великотърновска област са по­тър­сили от експерти на Районната здравноосигурителна каса отговори на въпроси, свързани с правата и задълженията им в си­с­те­­­ма­та на задъл­жи­тел­но­то здравно осигуряване.

295 от тях са се обадили на го­ре­щата те­ле­фонна линия. 380 са посетили на място приемната на касата във В.Тъ­рно­­во. 22 от запитванията са писмено зададени към Директора на ведомството.

И през първото шестмесечие на годината най-често гражданите са се ин­те­ре­су­ва­ли какви права дават на притежателите си европейската здравно­оси­гу­ри­тел­на карта.

Много чужди гра­ж­дани на страни-членки на ЕС се обръщат към здравноосигурителната каса за информация за реда, на­чи­на и усло­ви­ята за получаване на медицинска по­мощ на територията на Република България.

Друга голяма част от запитванията са за процедурата по издаване на нова здравноосигурителна книжка в случаите на кражба, загуба или унищожаване на старата. Сред често задаваните са и въпроси за вида и обема стоматологични дей­но­сти, за които касата заплаща и за сумата, която доплаща пациентът при извършване на всяка една от тях.

За полугодието са постъпили и 19 писмени жалби от граждани, на които е отговорено също писмено в едномесечен срок от дата на завеждането им в деловодството на касата.