44% от горнооряховчани доволни от културния живот след реализацията на проект „Мостове към бъдещето
44% от горнооряховчани доволни от културния живот след реализацията на проект „Мостове към бъдещето / Дарик нюз

Община Горна Оряховица успешно приключи дейността по проект „Мостове към бъдещето", съобщи на пресконференция кметът инж. Добромир Добрев. Проектът, на стойност 220 755,20 лева, бе реализиран с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013 г. Инициативата стартира през август 2011 г. с цел да се използва местният специфичен културен потенциал за обновление и развитие на общината и региона като привлекателно място за живот.

"Успешно бяха реализирани целите ни да привлечем младежи, роми и хора със специални потребности като участници в културния живот на общностт, да  дадем възможност за изява на млади творци, да насърчим комуникацията и партньорството между младите хора, представителите на различни етноси и хора в неравностойно положение, да провокираме нови социални ефекти- на сплотеност на общността и идентифициране с населеното място, да въведем нови практики за промотиране на културния живот в общността. За добрите резултати говои и фактът, че през първата година празникътв Г. Оряховица  бе посетен от близо 4000 души, а през втората година, гостите вече бяха над 6000", разказа инж. Добрев.

Резултатите бяха постигнати с реализирането на иновативно културно събитие, проведено веднъж годишно, в рамките на ден и половина, през 2012 и 2013 г., под името „Кулинарна парти зона". Всяко едно от изданията включваше празнично шествие по централните улици на Горна Оряховица, денс клуб на открито, шоу за изява на младите таланти, творчески работилници и кулинарни състезания в парк „Градска градина". В колоритен стрийт парад се включваха над 300 деца и младежи от горнооряховските читалища, училища и детски градини по маршрут, декориран с цветни и надуваеми фигури на кулинарна тематика. Те пренесоха празничното настроение в градския парк на организиран кулинарен денс клуб. През втория ден, на официална сцена, повече от 500 изпълнители от различни етноси демонстрираха своя талант в областта на музикалното, танцовото и театралното изкуство. В творчески работилници младите горнооряховчета претворяваха в картини своите кулинарни вдъхновения, хора в неравностойно положение създаваха фигури от моделин, хиляди участници направиха своите първи глинени произведения в къта по грънчарство, а уникалния дух на празника се постараха да запечатат трима млади фотографи. Всички те заедно създадоха множество арт инсталации, с които декорираха мястото на събитието. В различни игри своите кулинарни познания и умения имаха възможност да обменят и премерят всички посетители без разлика на пол, етнос и възраст, обясни още градоначалникът.

За популяризирането на събитието бяха използвани последните достижения на информационните технологии. Освен обичайните средства „Кулинарната парти зона" се промотираше със собствен профил в социалната мрежа, видеоклипове, изготвени с кадри от събитието, както и на електронната страница на общината. На видеодисплей в центъра на града, закупен със средства от проекта, се излъчваха всички видеоматериалии се предаваха на живо мероприятията от „Кулинарна парти зона". За да се поддържа интереса на младите хора, в интернет пространството се обсъждаха нови идеи за бъдещите издания, публикуваха се дигитални фотоалбуми със сътвореното в творческите работилници, като всеки потребител имаше възможност да гласува за най-добрата рисунка или снимка от празника.

За успешното постигане на поставените в проект „Мостове към бъдещето" цели се отчита и фактът, че в проведеното анкетно допитване до посетителите на „Кулинарна парти зона" през 2013 година 77.5 % от участниците заявяват своята удовлетвореност от проведеното събитие, а удовлетвореността от културния живот в града се е повишила до 44 %, спрямо 8 % през 2010 г.

За да гарантира устойчивостта на постигнатите резултати от проект „Мостове към бъдещето", Община Горна Оряховица ще продължи да реализира това значимо културно събитие и през следващите години, добави инж. Добромир Добрев. по думите му следващото издание ще струма около 60 000 лева.