ТД "Осогово"
ТД "Осогово" / netinfo

345 души преминаха през трите маршрута от пролетния дял на кампанията „Движи се и победи“. В този брой влизат и общо 17 семейства, съобщи д-р Светлана Моминска, експерт в Регионалната здравна инспекция. Участниците, разделени по пол, са 211 жени и 134 мъже. Всеки трети от включилите се в пролетния дял на „Движи се и победи“, или 38,5%, е преминал за първи път маршрутите, а 212 души, или 61,45%, са участвали и в предишни кампании. На първо място с най-голям брой участници и с най-висок относителен дял е групата на учениците от 11 до 19 години. Участвали са 98 ученика, които съставляват 28,41% от всички участници. На второ място е групата от 46 до 64 години с 94 участника или 27,25%. На трето място е групата във възрастовата граница 20 – 45 години – 17%, следвана от най-малките, от 4 до 10-годишна възраст и учениците, които съставляват близо 14%. В групата 65 и над 65 години има 44 участника, които съставляват 13% от участниците. Д-р Моминска допълни, че в кампанията организирано са участвали и пет училища от община Велико Търново – ОУ „Христо Ботев“, ОУ „Димитър Благоев“, ОУ „Бачо Киро“ и ОУ „Д-р Петър Берон“ – град Дебелец. В „Движи се и победи“ – Пролет 2017 година са регистрирани 157 непушачи,  които съставляват близо 79% от възрастно население, преминало по маршрутите. В рамките на кампанията е измерено кръвното налягане на 210 човека. По-голямата част от тях са били с оптимални стойности и не се е налагало медицинска помощ.

Тазгодишният пролетен дял на кампанията се проведе в периода 29 април 10 юни 2017 по три маршрута – Велико Търново – хижа Божур; Велико Търново – Преображенски манастир; Велико Търново – парк Ксилифор. В рамките на трите похода на крайните пунктове над 150 души са се включили в организираните образователни здравни игри като симулация с алкоочила, подреждане на магнитна дъска по темата здравословно хранене и демонстрация на пушеща кукла Сю.

„На 10 юни кампанията приключи в спортно-туристически празник в парк Ксилифор. На празника деца и ученици от три училища и два Центъра за настаняване от семеен тип премериха сили по висящата въжена стълба, изкуствената катерачна стена, тролея над езерото и други. В ателието за рисуването децата рисуваха върху чадъри по темата „Вредата от тютюнопушенето“, тъй като инициативата се проведе в навечерието на Световния ден за борба с тютюнопушенето“, допълни д-р Моминска.