/ ThinkStock/Getty Images
Датата 17 ноември е обявена за Световен ден на недоносеността. От кога се отбелязва тя у нас? Каква е целта на инициативите? На тези и още въпроси ни отговори началникът на Отделението по неонатология в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ д-р Кина Николова.

Д-р Николова, днес отбелязваме Световния ден на недоносеността. От кога се отбелязва той у нас и в световен мащаб?
В България Световният ден на недоносеността се отбелязва от 2012 година, а в света – от 2009 година. Тоест в нашата страна го отбелязваме за пети път.
 
Каква е целта на инициативите, посветени на този ден?

Целта е преди всичко да се повиши информираността на хората за проблемите на недоносените деца в България и по света. По този начин искаме да привлечем общественото внимание върху тях и да стане ясно какъв е риска при раждането на едно недоносено дете, както и по какъв начин можем да намалим броя им с общи усилия. Тази година МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново, която навършва 150 години от основаването си, участва в честването на този ден заедно с Община Велико Търново. Инициативата на Неонатологичното отделение е с цел да съберем преминали и лекувани деца в отделението в последните 6-7 години. Организирали сме кратка музикална програма в сладкарница „Неделя“, ще има торта и ще дискутираме наболели проблеми за ретинопатията и за скрининга, който вече се извършва и в нашата страна. След това ще имаме и Ден на отворените врати. Всеки родител може да доведе своето недоносено дете, за да получи консултация и преглед. От 17.30 до 18.00 часа крепостта „Царевец“ ще бъде осветена в лилаво. Това е цветът, избран от Световната здравна огранизация, за цвят на недоносените деца. Тази инициатива отново е съвместна с Община Велико Търново, която е съпричастна с тази кауза.
 
До колкото съм запозната такива Дни на отворените врати се организират всеки месец в Родилното отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“.

Да, точно така. Всеки месец родителите имат възможност да посетят Родилно отделение, а след това и Неонатологията. Тези дни са по-различни от днешния, тъй като тогава ни посещават само бъдещи родители. Те могат да разгледат стаите и да се запознаят с персонала. Показваме условията и в Неонатологичното отделение в случай, че детето се роди преждевременно или има проблем с адаптацията в следродилния период. Днес ще правим само консултации и прегледи на недоносени деца.
 
Имате ли статистика за броя на недоносените деца във Велико Търново от началото на годината?

Недоносените деца са 120, но това са бебета, които са преминали през отделението, тоест не всички са родени тук. Част от недоносените деца са родени в Майчин дом, изписани са под 2,500 кг и се налага в неонаталния период да бъдат приети при нас за долекуване. Имаме и случаи на други деца, които са изписани от други Неонатологични отделения, но нямат необходимите 2,500 кг. Обикновено това са деца, които не са завършили своята адаптация и имат здравословен проблем. Родените недоносени бебета при нас са около 10% - както варира статистиката за цялата страна.
 
Има ли по-обща статистика, която сочи каква е тенденцията за страната – увеличава ли се или намалява броят на недоносени деца?

При нас няма увеличаване на броя им. Той се движи в едни и същи проценти. За цялата страна не мога да цитирам статистика. Недоносените бебета се увеличават във връзка с ин витро фертилизацията, тоест с увеличението на децата, заченати ин витро се увеличава и броят на недоносените деца, тъй като понякога се налага те да бъдат преждевременно родоразрешени.
 
Нека да обърнем внимание и на ранната профилактика и на лечението на деца, родени с по-ниско тегло. Какви трябва да правят родителите и как да постъпят ако попаднат в такава ситуация?

В началото на бременността трябва да има строг акушерски контрол. Акушер-гинеколозите, които водят женска консултация и наблюдават цялата бременност, трябва да информират жените за всички рискове и за всички изследвания, които могат да бъдат направени като пренатална диагностика, за да не се достига до раждане на деца с хромозомни аномалии или с вродени малформации. Трябва да има един добър акушерски контрол и скрининг, тоест да се намира време да се говори за проблемите, които може да доведе раждането на едно недоносено дете.
 
В заключение – какви съвети бихте дали на родителите, които имат недоносени бебета?


На първо място родителите трябва да бъдат добре запознати с всички рискове. Още при изписването от Неонатологично отделение ние даваме план за проследяване. На 4-та седмица се извършва очен скрининг на всички недоносени деца или на такива, които са били на кислородотерапия, за да се извърши ранно откриване и лечение на ретинопатията на недоносените деца. Прави се и ултразвуково изследване на централната нервна система, тъй като при голяма част от децата има интравентрикуларни кръвоизливи. Всичко това позволява бързото насочване на родителите на тези деца към една ранна двигателна рехабилитация. Другото, което правим, е скрининг за излседване на слуха, който позволява ранно откриване на отклоненията и своевременно лечение. Съветвам родителите да правят профилактични прегледи на хематологични показатели и да се коригира анемията на недоносеността, ако се налага. Тоест трябва да има едно активно проследяване през първата година на недоносените бебета. Ние даваме план за проследяване на всички деца, които са родени с тегло под 2,500 кг и деца под 36-та гестационна седмица още при изписването. В заключение искам да пожелая повече здрави деца и всички недоносени да имат едно добре развитие в бъдеще.