Затвориха петицията за агитация на майчин език
Затвориха петицията за агитация на майчин език / ПП ГЕРБ

С голямо мнозинство на свое заседание комисията по петиции на Европейския парламент взе решение за затваряне на петицията за агитация на майчин език.  В защита на позицията на България евродепутатите Емил Радев (ЕНП/ГЕРБ), Владимир Уручев (ЕНП/ГЕРБ), Светослав Малинов (ЕНП/ДСБ), Ангел Джамбазки (ЕКР/ВМРО) и Петър Курумбашев (СиД/БСП)  поискаха затварянето на петицията, внесена от ДПС, в която се твърди, че има нарушение на избирателните права в България чрез забрана за използване на езици, различни от българския, по време на предизборни кампании. Позицията, демонстрирана днес в Европейския парламент, отразява именно постигнатия вече в националния парламент консенсус по тази тема. Евродепутатите се обединиха около тезата, че въпросът е от правомощията на държавите-членки.

Конституцията на Република България определя българския като официален език и Изборният кодекс ясно постановява, че предизборната кампания се води на български език. България не нарушава нито националното, нито европейското законодателство. Нека уважаваме суверенитета на държавите-членки и техните национални специфики и не се месим там, където Европа няма правомощия. За втори път в контекста на предстоящи избори в България евродепутатът Илхан Кючюк от ДПС опитва да решава на европейско ниво въпроса за забраната на предизборната агитация на турски език. Това предизвика остър дебат сред евродепутатите по време на заседанието на Комисията по петиции. Европейският съюз, разбира се, няма компетентност в тази област и такава петиция няма правно основание, мотивират се българските евродепутати, поискали затварянето на петицията, внесена от ДПС.

Съществува ясна законодателна рамка на европейско ниво, подкрепена от съдебна практика на Съда на Европейския съюз и Европейския съд по правата на човека, по силата на която използването на езици по време на предизборни кампании се урежда различно във всяка държава-членка и единствено посредством техните национални разпоредби. Същото становище бе изразено и от първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс в отговор на конкретно запитване по тази петиция - правилата, по които се провеждат избори в държавите-членки, не се определят на европейско ниво и това е запазено право на страните в ЕС.