Защитата на родилката в кома вади мистериозен свидетел
Защитата на родилката в кома вади мистериозен свидетел / netinfo
По време на операцията на Елвира Керемян, която е в кома след раждането си с цезарово сечение, клиниката „Майчин дом” Варна не е разполагала с животоспасяващи лекарства. Това твърди мистериозен свидетел, който ще бъде изслушан на второто заседание на делото, заведено от близките на жената срещу болницата. Според показанията на свидетеля веднага след инцидента анестезиологът в операционния екип д-р Добрева е дала на шофьор списък с лекарства, които да достави веднага, защото не са били поддържани в клиниката. По време на раждането в залата не е била ашушерката Кискинова, която била извикана спешно от д-р Добрева след изпадането на Елвира в кома. Припомняме, че според изготвена преди делото експертиза от софийски лекар упойката на родилката е била 3 пъти над нормата.

Назначеното от Варненския окръжен съд изследване, чиито резултати ще бъдат обявени на второто заседание по делото, е изцяло в полза на „Майчин дом” и ще бъде оспорено, заяви адвокатът на Елвира Иван Кръстев. Неговото желание експертизата да бъде извършена от лекар, практикуващ извън източна България, беше отхвърлено от съда, който възложи изследването на пенсионираната доц. д-р Теменужка Станчева.

Двама от четиричленния екип, оперирал Елвира, нямат признати медицински специалности. Копия от становищата бяха представени на медиите от адвокат Иван Кръстев. Д-р Наталия Юдова не притежава призната специалност „Акушерство и гинекология” е заключението на Варненската районната колегия на Българския лекарски съюз. Документът е подписан от председателя на Управителния съвет доц. д-р Иван Гълъбов. От Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи твърдят, че медицинската сестра Неврие Кескинова също няма призната специалност. Разпоредена от съда проверка на Регионалния център по здравеопазване не е открила документи, доказващи, че по време на раждането на Елвира в операционната зала е имало дефибрилатор.

Срещу „Майчин дом” Варна има предявени 4 иска на обща стойност 1 161 134 лв. от близките на изпадналата в кома родилка. Най-големият от тях е за 1 млн. лв. за причинени неимуществени щети. Елвира се нуждае от лечение в Израел. В момента тя се намира във Военноморска болница. Състоянието й е без промяна. Кампанията за набиране на средства за лечението й е събрала 3 000 лв., заявиха нейни близки.

Второто заседание на делото срещу „Майчин дом” е насрочено за 14 март.