Засаждат гора Велика България край Варна
Засаждат гора Велика България край Варна / Дарик Варна, архив

Място, отредено за парк в аксаковското село Климентово, ще бъда превърнато в гора, която ще се казва "Велика България". Всички дървета в нея ще бъдат именувани, обясни пред Дарик инициаторът на идеята Росен Марков.

Гората ще бъде официално открита в 10,30 часа с именуване на първото дърво. Двуметров дъб ще бъде кръстен на името на Хан Аспарух. Мотото на акцията е "България е велика, защото велик е българският народ".

Горичката заема площ от около 3 декара. Тя ще бъде постепенно залесявана с 20 вида дървета, сред които чинар, цер, явор, липа и кестен. Всяко дърво ще има табелка с име на стопанина и той лично ще се грижи за него. Възможност да засадят дръвче ще имат всички жители на селото, както и желаещи от други населени места.

След основателя на българската държава, дъб ще бъде именуван на кмета на община Аксаково инж. Атанас Стоилов. Очаква се гората "Велика България" да събере поне 100 дървета, посочи Марков.

Климентово е известно с това, че от 11 години на всяка къща в селото се вее българското знаме.

Лидерът на Партия на българските мъже Росен Марков пък е популярен с нестандартните си идеи. Преди дни варненският зевзек направи серенада на ТВ водещата Ани Цолова. Марков е правил серенада и на други популярни българки, сред които Маргарита Попова и Йорданка Фандъкова.

През октомври зевзекът подари фикус на партия "Атака". Актът бе провокиран от изказване на Бойко Борисов, който нарече лидера на „Атака" фикус заради призива на националиста да го пазят като стайно цвете.

Няколко пъти Марков е бил арестуван при осъществяване на провокативните си акции. През септември полицаи задържаха зевзека заради опита му да блокира пътя Варна-Албена, при отбивката за село Климентово. Той беше планирал да раздава на преминаващите шофьори българския флаг и така да отбележи 10-годишнината от инициативата на всяка къща в Климентово да се вее трибагреникът.

Също през септември, Росен Марков беше задържан при посрещането на депутатите след завръщането им от лятна ваканция. Лидерът на партията на българските мъже донесе пред парламента тоалетна чиния, върху която седна, сваляйки си преди това панталона.

Сред изцепките на варненеца са призива му към бившия министър-председател премиер Бойко Борисов да стане варненски зет. Докато беше премиер Борисов получи като дар от варненеца жив заек, кръстен Станишко.

Миналата година Марков изрисува върху предния капак на колата си лика на депутата от БСП Мая Манолова. Преди няколко години ексцентрикът удави надуваема секскукла на Първа буна, за да ознаменува старта на летния сезон.

Преди време Марков влезе по бельо на сесия на Общинския съвет в знак на протест, че общината, по думите му, нехае за изграждане на църква в гробищния парк на село Тополи. В знак на протест варненецът дори се самопогреба пред общината.