Започват 40-дневните Коледни пости
Започват 40-дневните Коледни пости / Sofia Photo Agency

От днес започват Коледните пости, предхождащи празника Рождество Христово. Те, както и останалите пости, са свързани с това, че християнинът трябва по-силно, по-усърдно да се постарае в своите молитви, да посещава по-редовно храма, да присъства на Светата Четиридесятница, да не яде месни и млечни продукти, разказа отец Илиан от катедралния храм „Света Троица" в Русе.

„Всеки един от нас трябва да се старае да бъде съвършен. „Бъдете съвършени, както е съвършен и Вашият Небесен Отец" - това са думите на Христос, така че ние като християни трябва, особено през поста, да се потрудим повечко не само чрез храната, която се забранява да се яде, но и с повечко молитви и с по-често посещаване в Божия храм, защото тук най-силно се усеща Божието присъствие", обясни свещеникът пред БГНЕС.

След като пости, всеки един християнин трябва да се причести, като преди това се изповяда и вземе Свето причастие. По време на постите трябва така, както и през цялата година, да се покайва за своите грехове, защото няма човек, който да не греши. „Всички ние малко или много грешим и особено през постите трябва да се разкайваме, да осъзнаем своите грешки и да не ги повтаряме, да не вършим нови. Затова трябва преди всичко като християни да посещаваме по-редовно службите и да приемаме Светото причастие, което Бог ни е отредил - приемаме Тялото и Кръвта Христови. Тази благодат, която ни е дадена, не може да ни я даде никой друг освен в храма, като приемаме Светите тайни Христови", казва отец Илиан.

Коледният пост не е така строг като Великия пост и се разрешава да се яде и риба. До 22 ноември вярващите трябва да ядат само растителна храна с олио, а от 23 ноември до 19 декември е позволена и риба, без в сряда и в петък. От 20 до 24 декември отново се консумира само растителна храна с олио, а на 25 декември, когато се празнува Рождество Христово, вече е позволено и блажно.

40-дневният Рождественски пост често е наричан „четиридесетница на апостол Филип", тъй като се празнува веднага след деня на апостол Филип - 14 ноември. Установен е сравнително късно, в чест на Раждането на Спасителя, за да се очистят християните чрез покаяние, молитва и пост и с чисто сърце, душа и тяло благоговейно да посрещнат явилия се в света Син Божий.