/ Dariknews.bg, архив
Два центъра за хора с деменция планира да създаде Община Варна. Изграждането им ще бъде финансирано със средства по оперативна програма „Региони в растеж“, стана ясно на днешното заседание на комисията „Европейски въпроси и международно сътрудничество“, информират от пресцентъра на местния парламент.

Единият център ще бъде дневен, с капацитет 40 места и ще се помещава в административната сграда на закрития в началото на септември Социално-учебен професионален център /СУПЦ/ „Д-р Анастасия Железкова“. Другият център ще е от резидентен тип и ще може да приюти 15 души. Той ще бъде разположен в новоизградена сграда в ж.к. „Владислав Варненчик“.

Район „Младост“ се побратимява с украински град

Община Варна е шампион по отношение на предоставянето на социални услуги, но в града все още няма центрове за хора с Алцхаймер и деменция, бе съобщено в рамките на заседанието.

Съветниците от ПК „Европейски въпроси и международно сътрудничество“ дадоха съгласието си администрацията да подаде проектно предложение по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания“. Максималният размер на помощта за Варна е 1 млн. и 108 хил. лева, които ще бъдат разпределени почти поравно за двата центъра.

Общината ще бъде задължена да поддържа социалните услуги най-малко пет години след датата на приключване на дейностите по проекта. Предназначението на сградите/помещенията, в които ще са разположени центровете, също не трябва да се променя за период не по-малък от пет години.
 
Въпросът ще бъде разгледан по-късно днес и от членовете на комисията „Социални дейности и жилищна политика“.