/ Live.varna.bg
Допитването, инициирано от Община Варна, стартира на специално създадения за целта сайт, установи проверка на Дарик.

Решават бъдещето на Дупката с международен архитектурен конкурс

Под формата на анкета на ideavarna.com всеки може да сподели мнението си за бъдещото опредназначение на въпросното централно пространство между булевард „Княз Борис I” и ул. „Княз Александър Батенберг”,  ул. ”Воден” и ул. “Архимандрит Филарет”. Един от въпросите е свързан и с това за какво категорично не трябва да се използва това пространство.

Питат варненци за съдбата на Дупката

Анкетата е съставена на база обработените мнения на специалисти от в областта на архитектурата, градоустроустройството, културата, туристическия, хотелиерски, ресторантьорския бизнес и други заинтересувани страни. След обработване на резултатите ще бъде обявен международен конкурс за пространството.

В сайта е качена и подробна информация за Дупката - хронология на развитието на територията, подробно описание на проекта по отделните дейности, логото на инициативата и две подробни аероснимки на терена.

Прокуратурата проверява сделката за Дупката

Т. нар. Дупка се появява в края на 80-те години, след като местната власт събаря няколко къщи със статут на паметници на културата с идея на мястото им да бъде построен Търговски дом.

В процеса на работа обаче били открити археологически пластове - част от крепостна стена и кула на античния Одесос от IV в. пр. н. е., които според археолозите са най-старият открит досега участък от укрепителните съоръжения на древната крепост.

Подобни останки не са установени на други места в стария град. Пак на същото място са налични и руини от сгради от късната античност - IV-V в., както и от два отводнителни канала и три глинени тръбопровода от същия период.

Варненската Дупка вдъхнови съветник да измисли политически виц

Извън разкопаното пространство, но кореспондиращи с описаните старини, са открити и останки от втора крепостна стена. Според учените тези участъци от двете крепостни стени, запазени в центъра на един съвременен град, са рядко срещано явление в археологическата практика и са отлична предпоставка са превръщането им в туристическа атракция.

 През 1989 г. комисия към Националния институт за паметници на културата (НИПК) излиза с категорично становище, че разкритите древни останки са уникални както за града, така и в национален мащаб.

Каква е историята на варненската Дупка, струваща 43 млн. лв.

Препоръката е съхранението им да бъде на място, тъй като преместването им би било пагубно за тях. Тази позиция довела до спиране на проекта за изграждане на Търговския дом. Оттогава това място в сърцето на археологическия резерват „Античен град Одесос - Варна” е останало като грозна дупка  в центъра на града.