/ live.varna.bg
Бъдещето на т. нар. Дупка в центъра на Варна ще бъде решено след провеждане на международен архитектурен конкурс. Подготвя се заданието за конкурса, чрез който трябва да се намери най-доброто решение за премахване на Дупката. Това обяви кметът на морската столица Иван Портних

Прокуратурата проверява сделката за Дупката

„Аз лично съм против изграждане на сгради там. Това трябва да е част от общественото пространство и естествена връзка между пешеходната зона и Римските терми, Епископската базилика и пристанището, с експониране и на културно-историческото ни наследство”, отбеляза кметът .  

Състезанието между специалисти по архитектура и градоустройство ще бъде по подобие на конкурса за проект на новата библиотека.  Нейното изграждане може да започне тази година, като в момента се подготвя тръжната процедура за избор на изпълнител на строителните дейности. Варианти за финансирането има, като ще се разчита и на подкрепа от държавния бюджет. 

Варненската Дупка вдъхнови съветник да измисли политически виц

Кметът на Варна изтъкна и постоянното нарастване на общинският бюджет през последните 5 години. „Спрямо 2013 г., когато влязох в мандат, увеличението е двойно.

Тогава за някои общински съветници с дългогодишен стаж опцията Варна да има бюджет от 300 млн. бе в сферата на фантастиката. Ние доказахме, че това не само е възможно, но и изпълнимо. Бюджет 2019 е реалистичен и балансиран, със запазени всички социални придобивки“, каза кметът. 

Общата макрорамка от 475 000 000 лв, от която европейските проекти и програми са около  80 930 000 лв., може да търпи развитие, заради корекциите от преходни остатъци и обекти, които се разглеждат в момента. Проектобюджетът предстои да бъде внесен за разглеждане в Общинския съвет.

Каква е историята на варненската Дупка, струваща 43 млн. лв.

Освен с най-голям общ проектобюджет за последните 10 години, Варна посреща новата 2019 година и с най-ниска безработица за последното десетилетие. По данни на Регионалната служба по заетостта  към 30 ноември равнището на безработицата в общината е 2,8%, което е най-ниско за последните 10 години. 

През отминалата 2018 г. се регистрира  увеличение в броя на новородените във Варна – 5376 бебета при 5313 през 2017 г. През новата 2019 г. ще се развива още по-активно общинската ин витро програма. За нея в периода 2015 – 2018 години са отпуснати 503 000 лв. на 219 двойки с репродуктивни проблеми, родените деца са 40, допълни кметът.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК