/ Дарик Варна
Захари Карабашлиев
93738
Захари Карабашлиев
  • Захари Карабашлиев
Децата на четящите родители четат повече от тези, чиито майки и бащи рядко посягат към книгите. Късно е да се възпитава любов към тях, когато детето е вече тийнейджър. Този процес трябва да започне още в най-ранна възраст, смята писателят Захари Карабашлиев. Варненецът е автор и организатор на първите по рода си литературни дни за деца и младежи „ВарнаЛит“ 2017, които ще продължат до 3 юни. По време на инициативата десетки наши и чужди автори ще влязат в над 30 училища и ще се срещнат с деца и учители.

„Ако децата свикнат с усещането да държат книга още когато прохождат, те продължават този навик и после с четенето. Първо те четат с картинки, след това със знаци – буквите. Нашата задача е да им даваме достъп до книги в ръцете”, коментира Карабашлиев.

Според него много от българите не четат не поради липса на желание, а защото книгите са скъпи за стандарта на живот. 

„Тогава трябва да обърнем внимание на библиотеките. Библиотеките в САЩ и Европа например са пълни с всичко ново, което излиза. Не трябва да чакаме автора да умре, че след 20 години да му имаме книгата в библиотеката. В нея трябва да има бестселъри, съвременни автори”, смята писателят.

„Има едно правило, че ако пишеш само за млада публика, най-вероятно няма да те чете нито младата, нито старата публика”. Така Карабашлиев отговори на въпроса как се създават книги за деца.

Какво още каза той пред Дарик, чуйте в звуковия файл