За какво да внимаваме при покупка на риба
За какво да внимаваме при покупка на риба / снимка: Sofia photo agency, архив

В навечерието на Никулден инспектори от Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури и Агенция по безопасност на храните тръгнаха на засилени проверки в цялата страна. Следи се за произхода на продаваната риба, срока й на годност, спазването на изискванията за съхранение и хигиенно състояние на обектите за търговия.

Експертите съветват да не се купува риба от нерегламентирани места и търговци, а само от регистрирани обекти за търговия с храни (специализирани щандове в търговските обекти, специализирани магазини за търговия с риба и т. н.).

От Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури припомнят и за какво да внимаваме при покупката на риба. Много е важен външният оглед на стоката, като рибата трябва да бъде с чиста повърхност, без наранявания и със запазена цялост. Люспите трябва да са гладки и блестящи, слузта да е бистра, без неприятна миризма, а очите да са изпъкнали и с блестяща корнея (роговицата на окото).

Много е важно хрилете да нямат неспецифична миризма и да са с яркочервен цвят, което показва, че рибата е прясна.