За 10 години практика едно джипи трупало над тон хартия
За 10 години практика едно джипи трупало над тон хартия / снимка: Sofia Photo Agency, архив

За 10 години един общопрактикуващ лекар трупа по един тон хартия заради документацията, която е длъжен да обработва и разпечатва. Липсата на електронни регистри и бумащината в здравеопазването затормозяват медиците и влошават качеството на техните услуги. Изводът е на председателя на Българския лекарски съюз във Варна д-р Светлин Митев. Макар че специалистите са затрупани от канцеларска работа, от Здравната каса поставят ново условие - да бъде прекратена практиката за корекция на ежедневните отчети, изпращани от болниците към касата.

Новото указание на Здравната каса ще принуди лекарите да губят време в още повече проверки за грешки заради заплахата, че тя ще спира плащането на пътеки, ако открие технически пропуски в документацията. Според варненските медици рестрикцията е в противоречие с редица нормативни актове.

„Става дума за пътеки, които често са с висока цена. Вложени са много средства и материали, които са скъпи. Подобна мярка би довела до незаплащане на пътеките и щети за болниците, а в косвен и далечен план и на пациентите“, коментира пред Дарик председателят на Българския лекарски съюз във Варна д-р Светлин Митев. Според него това е несправедлив начин Здравната каса да направи икономии, което притеснява болничните лекари. Освен това, решението било взето без тяхно участие и без да се посочат мотиви.

Когато се прави отчет на клинична пътека, се събират данни от различни звена, което води до попълване на документация в много детайли, съответно и до неволно допускане на грешки, обясни д-р Митев.

Досега е съществувала възможността преди да бъде извършено плащането от касата, ако бъдат открити грешки, те да се изчистят. С новото правило обаче тя е отнета, което може да доведе до проблеми за здравните заведения, предупреди варненският лекар. Според него има вероятност да се стигне и до източване на болниците. Медикът е на мнение, че въвеждането на електронните системи е изпълнимо, но липсва желание от страна на Здравната каса.

Ако касата не отмени решението, от Лекарския съюз във Варна са готови да поискат оставката на нейния шеф д-р Румяна Тодорова и дори да стигнат до протести.