Всеки четвърти безработен е слабо образован
Всеки четвърти безработен е слабо образован / netinfo
С основно и по-малко образование са 25 % от регистрираните 3 000 безработни във Варна, заяви шефът на бюрото по труда в район „Одесос” Димитричка Ганева. Част от тях могат да си намерят работа по нова програма, насърчаваща работодатели да вземат персонал без квалификация. Наетите ще чиракуват във фирми, като бъдат обучавани от служител. Той ще получава гарантиран от държавата бонус към заплата си две години, ако обучаваният от него остане на работа през този период. Заплатите и осигуровките на наетите ще бъдат поети от държавата през първите 12 месеца.

Значително намаляване на безработните за една година отчита Регионалната служба по заетост в 9 варненски общини. Най-голям е спадът в Суворово, където безработицата през юли е била два пъти по-малка спрямо същия месец през 2007 г. Тогава тя е била 17.51 %, а сега – 8.35 %. В Аврен нивото е намаляло от 12.29 % на 8.1 %. По-малко безработни са регистрирани и в бюрата по труда във Вълчи дол, Бяла, Провадия, Аксаково, Долни Чифлик, Дългопол и Ветрино. Спадът в тях е между 2 и 4 %. Нивото за цялата Варненска област през юли е 3.53 %.

Почти незначително се е увеличила безработицата в община Варна през юли спрямо предходния месец. Тя е станала 1.7 % с изменение от 0.03 %. Нарастването шефът на бюрото по труда Пламен Начков обясни с освободените учители и педагогически персонал от закритите училища, както и с регистрация на завършилите средно образование младежи.

312 са обявените незаети позиции в бюрото по труда. Най-голямо търсене има за учители по чужд език и информатика, сервитьори, готвачи и продавачи. 40 свободни места са обявени за оператори на телефон 112.