/ БГНЕС
През последните 10 години у нас са обучени над 4500 спасители
С 30% е намалял броят на водните инциденти в страната през последните пет години. През 2017-а смъртните случаи след удавяне са 108, 10 от загиналите са деца. Данните съобщи зам.-председателят на Областния съвет на БЧК-Варна д-р Петър Радушев.

8 са удавниците във Варненска област през миналата година, 6 от които в активния летен сезон. Добрата новина е, че няма нито едно загинало дете и нито един удавен в охраняемите ивици и през работното време на спасителите, допълни той. Спасените през 2017-а са 3641.

Причините за водните инциденти са неспазване на сигнализацията и указанията на спасителите, прием на алкохол, възникнали здравословни проблеми, попадане в течения и дънни ями. Превенцията е обучение по плуване още от най-ранна детска възраст, посочи д-р Радушев.

Водноспасителната служба във Варна навършва 90 години. Тя е създадена през 1928 г. с кметска заповед. Първите спасители са били 8 на брой и са били щателно подбирани от тогавашното Рибарско училище, разказа доц. Димитър Ставрев от Медицинския университет.

През последните 10 години у нас са обучени над 4500 спасители, но много от тях заминават да работят в чужбина и броят им по нашето крайбрежие е недостатъчен, обясниха специалистите.