Варненският Биг Брадър може пак да заработи
Варненският Биг Брадър може пак да заработи / Dariknews.bg

Варна може да има действащо видеонаблюдение, ако в новия бюджет бъдат гласувани и изплатени 1 600 000 лв. на австрийската фирма „Ефкон“. Това обясни по време на днешното заседание на комисията по обществен ред и сигурност Валентин Тонев от движение „Нашият град“. Тонев е представител на общината в смесеното дружество „Варна – Ефкон“, което отговаря за камерите и видеонаблюдението на Варна.

Общината има 48% дял от дружеството, докато останалите 52% се държат от „Ефкон“.
Повече от година уличният „Биг Брадър“ в града не работи, тъй като общината дължи 4 783 965 лв. на австрийската фирма за поставянето на камерите и системата за наблюдение. Тонев коментира, че от септември 2014 г. провежда разговори с представител на „Ефкон“, на които е постигнато споразумение дължимата сума да бъде редуцирана.

„Австрийското дружество предлага решение, което според мен е изгодно и за двете страни. Идеята е, че в рамките на 1 600 000 лв. Варна може да се сдобие с действаща система за видеонаблюдение, която да бъде ремонтирана и да се осигури техническа поддръжка до края на 2016 г. 2600 лв. от тези пари са за изкупуване на дяловете на „Ефкон“ в общинското търговско дружество „Варна-Ефкон“.

Общината ще редуцира задълженията си към австрийското дружество  до 770 400 лв. Има възможност да се изкупи дълга и към „Елит Пътна Сигнализация ООД“ за 25 000 лв. Останалите пари са необходими за техническа поддръжка на системата до края на 2016 г.“, обясни Тонев.

Съветниците от комисията по обществен ред и сигурност одобриха идеята, като прехвърлиха въпроса към комисията по финанси, която трябва да излезе с окончателно становище дали ще се отпуснат пари за видеонаблюдението. Председателят на комисията Станислав Темелков от Атака коментира, че камерите са сред основните неща, които спомагат за сигурността на гражданите. Той предложи да се направи програма какво предвижда дирекция „УСКОР“ за камерите, които са общинска собственост.

„Тази година ще се изградят площадки, игрища. Нужно е да има яснота как ще се следи за реда на тези места и заради това трябва да се направи една програма какво се предвижда. Още повече след зачестилите набези на джебчийки в градския транспорт. Може би наблюдението ще доведе до намаляването на тези престъпления“, каза Темелков.