Варненски митничари спипаха 49 тона прах за пране-менте
Варненски митничари спипаха 49 тона прах за пране-менте / customs.bg

Два контейнера прах за пране, нарушаващ правата на известна марка, са задържани от служители на Митница Варна. Задържаното количество е 49 тона, а стоката пристигнала на Пристанище Варна Запад от Китай, съобщиха от Агенция „Митници".

Продуктът нарушава правата на марката „Ariel - Actilift". Контейнерите са селектирани за проверка по метода „анализ на риска". Задържаното количество - 8 004 индивидуални търговски опаковки, всяка с тегло от близо 6 кг., e било предназначено за българска фирма, чиито собственик е гръцки гражданин. Вероятно перилният препарат е предназначен за гръцкия пазар, тъй като търговските опаковки са с надписи на гръцки език. Притежателят на търговската марка е потвърдил след лабораторен анализ на предоставени мостри, че задържаните прахове са фалшиви и са произведени без тяхно знание и съгласие. По случая са предприети правни действия от маркодържателя съгласно Регламент 1383 на ЕС.

При друга проверка отново е селектиран контейнер от Китай, който по документи превозвал играчки за български получател. При физическия контрол зад няколко реда покривна стока от силиконови играчки, митническите органи се натъкват на недекларирани 9 тона цимент. Строителният материал бил опакован в 180 торби по 50 кг. Търговските опаковки са с надписи на турски език. Собственик на фирмата получател е турски гражданин.

На Пристанище Варна Запад са задържани и 395 комплекта изкуствени плодове от пластмаса. Задържането е във връзка с ограничения в Наредбата за стоки, имитиращи храни. Имитациите на плодове били внос от Китай с получател българска фирма.