/ Теодор Роков, личен архив
Варненец ще прекоси Черно море с дървена лодка
100261
Варненец ще прекоси Черно море с дървена лодка
  • Варненец ще прекоси Черно море с дървена лодка
Варненец ще прекоси Черно море на тръстикова лодка. Теодор Роков от Варненския археологически музей ще бъде част от международна морска експедиция, чиято основна цел е да изследва морските контакти между цивилизациите от източното Средиземноморие и Черноморския басейн през праисторическата епоха. 

Плаването ще е с 12-метрова тръстикова лодка, която ще бъде направена от потомци на южноамерикански индианци. А за Теодор Роков това няма да бъде първо плаване с реплика на древна ладия, разказа пред Дарик археологът мореплавател.

Теодор Роков, личен архив

От подножието на Кавказ до острова на Минотавъра със съвременна реплика на древноегипетски кораб. Тава ще е целта пред  международна морска експедиция, в която Роков ще се включи през лятото. Варненският археолог и останалите участници в експеримента с елементи на приключение ще изминат разстоянието между руското пристанище Сочи и остров Крит на тръстикова лодка, подобна на тази, с които Тур Хейердал прекосява Атлантика. 

Теодор Роков вече има опит с подобно плаване. През 2010 г. специалистът по морска история и подводна археология бе част от международната експедиция  “Дунавска Одисея“. За 3 седмици той  и още няколко ентуасиасти пропътуват с копие на праисторическа ладия разстоянието между Белград  и Варна, минавайки и през Констанца.

Теодор Роков, личен архив

Ладията е била построена в Одеса. Била е копие на древен плавателен съд от бронзовата епоха, като за модел са използвани изображения на бойните кораби от онова време. 

Теодор Роков, личен архив

Следващото морско предизвикателство пред варненския археолог предстои  през идващото лято. Експедиция АБОРА IV се организирана от германския изследовател и експериментатор Доминик Гьорлитц. Екипажът на бъдещата експедиция ще е интернационален. В него ще има американец, руснак, арменец, турчин, грък, холандец, германец и боливиец. Те ще плават с 12-метрова тръстикова лодка, която ще бъде направена от потомци на южноамерикански индианци. 

Корабът ще носи името „Дилмун“ – митичен южен остров, от който древноегипетските фараони са черпели своите богатства. Плавателният съд ще се задвижва с едно правоъгълно платно. Управлението ще се осъществява със система от подвижни килове, разположени на носа и кърмата.

В аудио зоната ще откриете повече за предстоящата морска експедиция.