Варненец прави ток на балкона, съседка се жалва за спрял електромер
Варненец прави ток на балкона, съседка се жалва за спрял електромер / Dariknews.bg
Варненец прави ток на балкона, съседи се жалват за спрял електромер
24059
Варненец прави ток на балкона, съседи се жалват за спрял електромер
  • Варненец прави ток на балкона, съседи се жалват за спрял електромер

Вятърът на Аспаруховия мост може да се използва за ветрогенератори, които да захранват осветлението на моста. По този начин биха се спестили доста от парите, които Община Варна харчи за да освети съоръжението. Това смята варненският изобретател Вихрен Запрянов.

52-годишният пенсиониран икономист е автор на редица изобретения, сред които и ветрогенератор. Подобен уред варненецът е инсталирал на балкона си. През по-ветровитите месеци, като ноември, самоделното устройство успява да захрани осветлението в апартамента, радиото и телевизора. Заради спрелия да върти електромер наблюдателна 84-годишна съседка обаче подала жалба до Общинска полиция и ЕОН, разкрива организационният секретар на варненското Сдружение на изобретателите.

Интересното при Вихрен Запрянов е, че не работи с формули, а предпочита експериментите. Устройството му за добиване на ток от вятъра няма нищо общо с класическото динамо. Дори влиза в противоречие с някои физични закони, но пък работи.

Трудно е за вярване, но през живота си изобретателният варненец не е гледал нито един футболен мач, нито един порнофилм, но с удоволствие си пуска „Ну погоди" и „Розовата пантера". За себе си казва, че не е богат, защото не се е научил да краде. Освен това смята, че развитието на техническите изобретения се забавя умишлено изцяло заради икономически интереси.

Още за Вихрен Запрянов и неговите изобретения чуйте в звуковия файл.