Варненец направи музей на соца (СНИМКИ)
Варненец направи музей на соца (СНИМКИ) / снимки: Ретро музей
Варненец направи музей на соца
74638
Варненец направи музей на соца
  • Варненец направи музей на соца

Eдинственият и уникален за страната Ретро музей е на път да бъде открит във Варна. Колекцията включва десетки превозни средства, стотици банкноти, хиляди табели и безброй други предмети, напомнящи за епохата на социализма.

Ретро музеят ще бъде нещо средно между Мототехника, Кореком и магазин „501 стоки". Идеята е на варненски бизнесмен. 44-годишният Цветан Атанасов си е поставил амбициозната цел да събере на едно място символите на социализма.

Двайсетолевки с лика на Георги Димитров. „Чайка", возила Цола Драгойчева. Велосипед „Балкан". Цигари „Слънце". Това са само малка част от експонатите в Ретро музея. Той събира на едно място всевъзможни вещи, свързани с бита, развлеченията, културната и трудовата дейност от онзи период на историята ни, когато, учениците правеха физзарядка, несемейните плащаха ергенски данък, а полицията беше милиция.

В ретро музея, по който варненецът работи от няколко години, най-голямата атракция са колите - от легендарния „Трабант" през култовия „Москвич" до соцлимузината „Чайка". Колекционерът не само събира реликвите, но и ги съживява.

Всичко започва преди 10 години, с една жигула, която Атанасов купува. Месец след това колекционерът се сдобива с още 10 реликви на колела. И така, спомен след спомен, кола след кола, се ражда идеята за музей на соца. Към днешна дата возилата вече са над 150. Една трета от тях са напълно реставрирани.

Варненец направи музей на соца (СНИМКИ)
netinfo

Най-старият автомобил в Ретро музея е военен "Газ -67" от 1943 г., реставрирането на който отнема над 4 години. Волга от кортежа на Чаушеску също попада в колекцията, която Атанасов определя като „чудовищна". В колекцията има „Вартбург" на 7000 км, спечелен навремето от лотарията.

Освен коли, ретро музеят включва мотоциклети и велосипеди, също реставрирани до последното болтче. За целта работи неуморно екип от 53-ма души - автомонтьори, реставратори, тапицери и художници.

Артефактите са събирани от цяла България. Цели колекции с предмети от соц епохата са дарени за идеята, разкрива бизнесменът колекционер. Впечатляваща е сбирката, представяща родното тютюнопроизводство от 1944 до 1989 г.

Варненец направи музей на соца (СНИМКИ)
netinfo

„Ние предлагаме на хората спомени. Един ще се радва на кола, друг - на телевизор", споделя обзетият от носталгия по онова време варненец. Телевизорите в колекцията му са над 200, а радиоапаратите - над 300.

Много ценна и богата е документацията, голяма част от която лично бизнесменът е изравял по мази и сред стари архиви. В нея има писма и поздравителни адреси на Тато до ударници и герои на труда. Не са пропуснати банкнотите с лика на "вожда и учител на българския народ" Георги Димитров.

Варненец направи музей на соца (СНИМКИ)
netinfo

Готови за показване са и над 5000 табели, някои от които истински попадения.

Варненец направи музей на соца (СНИМКИ)
netinfo

В бъдещия музей на соца ще бъдат изложени и 16 монументални бронзови паметници, сред които 3-метрова статуя на Георги Димитров, красяла навремето центъра на Перник. Сред атракциите ще са и статуи, по подобие на восъчните фигури в Музея на мадам Тюсо.

Варненец направи музей на соца (СНИМКИ)
netinfo

Все още не е ясно къде ще се помещава музеят и кога точно ще бъде открит. В момента колекцията се намира в подземен паркинг на голям търговски център във Варна, но надеждата е до края на годината да се намери нова и постоянна площ от поне 4 декара. Идеята музеят да се помещава в зала в един от варненските молове е на път да се провали заради неразрешим технически проблем. Поради различни причини отпадат и другите варианти - Дворецът на културата и спорта и подземията на Паметника на българо-съветската дружба. И така създателят на музея на соца вече поглежда към София и Пловдив.

Мечтата на Цветан Атанасов е ретро музеят да се прочуе по света. И от мащабно хоби колекцията му да се превърне в атракция за млади и стари.

Повече за Ретро музея можете да чуете в звуковия файл. Още снимки от колекцията ще откриете на официалната фейсбук страница на проекта.